:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   20:47

0

206

Euleks: Naš najveći uspeh je što se gasimo


"Naš najveći uspeh je činjenica da postepeno odlazimo", rekla je Papadopulu za AP, na dan kada ističe izvršni mandat Misije.




Napominje da kosovsko pravosuđe "još ima slabosti i problematičkih pitanja" i da "još mnogo toga treba poboljšati i mnoge rupe popuniti".



U izveštaju iz Prištine, AP prenosi i izjavu kosovskog ministra pravde Abelarda Tahirija, koji je priznao da je Euleks "pomogao u izgradnji kapaciteta institucija vladavine prava".



Američka agencija napominje da Euleks od sutra, umesto izvršnog, sprovodi posmatrački i savetodavni mandat, do 14. juna 2020. godine.



Novi, ograničeni mandat Misije EU sprovodiće 503 člana osoblja, dok je do sada Euleks obuhvatao 800 članova osoblja, navodi AP i dodaje da u Misiji više neće učestvovati sudije i tužioci, te da će pratiti odabrane slučajeve i procese i podržavati dijalog Beograda i Prištine.



Na osnovu rezultata ankete koju je sprovela Grupa za pravne i političke studije sa sedištem u Prištini prošle godine, AP napominje da su kosovski sudovi i tužilaštvo među institucijama koje uživaju najmanje poverenja na Kosovu i da su pod uticajem politike, dok je korupcija i dalje na visokom nivou.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva