:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2015   12:05

0

130

EU želi napredak ka stvaranju ZSO

To je mišljenje evropskih diplomatskih izvora uoči nove runde dijaloga Beograd-Priština, u kojoj bi trebalo da se približe stavovi i o telekomunikacijama i energetici.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će s Vučićem učestvovati u pregovorima s Mustafom, izjavio je ranije da će Srbija uložiti maksimum napora da konstruktivno doprinese briselskom dijalogu, ali je dodao da će do konkretnih rešenja doći samo ako i druga strana pokaže isti takav odnos.

Izvori u Briselu su takođe ocenili da kosovski premijer Mustafa dolazi u Brisel u trenutku pritiska EU i SAD da parlament u Prištini prihvati formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, čemu se snažno opiru snage opozicije i zasad vlada u Prištini nije sigurna da će za tu odluku imati parlamentarnu većinu, tako da nije izvesno do koje granice bi Mustafa bio spreman da ide u nagodbi oko uspostavljanja ZSO.

Evropska unija i visoka predstavnica Federika Mogerini žele da se u razgovorima o ZSO ostvari opipljiviji napredak, jer bi se u protivnom moglo zaključiti da se ne sprovodi dovoljno Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština, što neke članice EU, posebno Nemačka, postavljaju kao uslov za otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Osetniji napredak o ZSO-u bi omogućio da se već do kraja ove godine otvori najpre poglavlje 35 koje obuhvata normalizaciju odnosa Beograda s Prištinom, a potom i poglavlja 32 o finansijskom nadzoru.

Ako bi se dijalog bitno usmerio ka rešenju za ZSO, Evropska komisija bi, uz konsultacije unutar institucija EU, mogla usvojiti izveštaj o skriningu i rezultatima dijaloga koji otvaraju put za stavljanje prvog poglavlja na sto pregovora o članstvu EU-Srbija.

Tad bi bila sazvana međuvladina konferencija EU i Srbije, na kojoj bi obe strane izašle sa svojim pregovaračkim pozicijama, mada u slučaju specifičnog, više političkog poglavlja 35. pozicije možda i ne bi bile nužne.

Ako u dijalogu Beograd-Priština ne bude pomaka ka rešenju za ZSO, pitanje otvaranja poglavlja bi se najverovatnije pomerilo za iduću godinu.

Dačić je naglasio da će "Srbija donositi odluke koje su racionalne i koje gledaju u budućnost, ali uz punu zaštitu nacionalnih i državnih interesa" Srbije.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva