:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2016   12:05

0

141

EU zaštitila geografsko poreklo maslinovog ulja sa Krka

U službenom glasilu Evropske unije danas je objavljena odluka o upisu naziva Krčko maslinovo ulje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla, izveštava agencija Hina.

Krčko maslinovo ulje je ekstra devičansko maslinovo ulje dobijeno direktno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima.

Proizvodi se od autohtonih krčkih sorti maslina: Debela, Naška, Rošulja i Slatka, koje moraju da budu zastupljene pojedinačno ili zajedno najmanje sa udelom od 80 odsto. Za proizvodnju Krčkog maslinovog ulja mogu da se koriste i sorte koje nisu navedene u specifikaciji, a nalaze se na definisanom geografskom području.

Sve faze proizvodnje ovoga ulja odvijaju se isključivo na području ostrva Krk i ostrvaca koji se nalaze unutar administrativnih granica lokalne samouprave Grada Krk i njenih opština: Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.

Pre Krčkog maslinovog ulja, oznake zaštićenog geografskog porekla dobili su hrvatski proizvodi: Krčki pršut, Ekstra devičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krompir, Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršuta, Poljička zeljanik i Zagorski ćuran.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva