:

:

TV Most

clock

April 26, 2018   12:05

0

120

EU za hitnu primenu dogovora o ZSO, paralelno rad na sporazum


Ona kaže da EU očekuje da se dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština primeni bez odlaganja.


"Mi smo vrlo jasni kada kažemo da je puna primena postignutih dogovora u dijalogu hitno potrebna", izjavila je Kocijančić.


 


Portparolka Evropske komisije je, na pitanje Tanjuga o mogućem povezivanju primene dogovora o formiranju ZSO i postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, poručila da je sporazum o ZSO "dogovoren još pre par godina" i da postoji vremenski rok od četiri meseca za izradu statuta, na kome se, napominje, trenutno radi.


 


"Mi smo vrlo jasni kada kažemo da je puna primena postignutih dogovora u dijalogu hitno potrebna. To podrazumeva dogovor o ZSO, kao i druge dogovore, kao što je onaj o energetici", navela je Kocijančić.


 


Na pitanje kako će EU, kao posrednik u dijalogu, reagovati ako se u datom vremenskom roku ne ispuni dogovoreno i ne dođe do usvajanja statuta ZSO, portparolka EK kaže da ne želi da se bavi spekulacijama o radu koji je u toku.


 


"Ne želim da ulazim u spekulacije o tome da li će to doneti rezultate ili ne, jer mi očekujemo rezultate. I to je vrlo jasno. Primena dogovora je hitno potrebna", ponovila je Kocijančić.


 


Na pitanje Tanjuga o povezanosti dogovora o ZSO sa finalnim pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine, Kocijančić ističe da je u pitanju jedan dijalog o normalizaciji odnosa.


 


"Govorimo o jednom dijalogu. U pitanju je sveobuhvatna normalizacija odnosa i na tome radimo. Postoji veliki broj sporazuma koji su već dogovoreni, uključujući onaj o formiranju Asocijacije/Zajednice, koji još nije primenjen. Primena ovog sporazuma je u toku. Radi se na izradi nacrta statuta sa krajnjim rokom od četiri meseca", kazala je ona.


 


Kacijančić navodi da je "paralelno počeo rad na novoj fazi dijaloga potrebnoj za novi pravno obavezujući dogovor".


 


"Mi govorimo o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Jedna stvar su dogovori koji se moraju primeniti i to bez odlaganja", rekla je portparolka EK.


 


Kocijančić je ponovila da su "oba predsednika, i (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači, potvrdili da će nastaviti da rade na dijalogu" i da će EU nastaviti da radi sa njima.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva