:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2015   12:05

0

147

EU: Ujedinjeni protiv terorizma

“Ovi napadi pokazuju da smo svi mete, Arapi, Evropljani, muslimani i nemuslimani”, rekla je novinarima visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini na kraju današnjeg samita evropskih lidera u Briselu.

Ona je kazala da su istovremenim napadima u tri zemlje na dva kontinenta teroristi postigli efekat suprotan od onog koji su očekivali.

"Umesto da nas podele, oni nas ovakvim napadima ujedinjuju”, kazala je ona i dodala da je već razgovarala o tome sa arapskim liderima.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, obraćajući se novinarima nakon samita, takođe oštro osudio napade i izrazio saučesće žrtvama i njihovim najdražima.

Napade u Tunisu i u Francuskoj osudio je i generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjern Jagland, ističući da su oni "potpuno zastrašujući".

"Naše misli su sa našim tuniskim prijateljima i našom državom članicom i zemljom-domaćinom, Francuskom", naveo je on u saopštenju iz Strazbura.

"Evropa i njeni susedi moraće ubuduće da rade mnogo bliskije kako bi se borili protiv zajedničke pretnje terorizma i ekstremizma", istakao je Jagland, izražavajući žaljenje zbog ljudskih žrtava.

Najmanje 27 osoba, uglavnom stranih turista, ubijeno je danas u letovalištu Sus u Tunisu, a napad se pripisuje islamističkim ekstremistima.

Za sada se još ne zna konačan broj žrtava bombaškog napada na džamiju u Kuvajtu koji je danas izvela takozvana Islamska država, dok je u napadu zasad nepoznatih terorista na pogon za proizvodnju industrijskog gasa kod francuskog grada Liona jednom radniku odsečena glava.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva