:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2016   12:05

0

130

EU traži od RS da i u Ustavu ukloni smrtnu kaznu

"Mi smo apelovali na vlasti u BiH, posebno u RS, gde Ustav još propisuje smrtnu kaznu za najteže zločine, da osiguraju potpuno ukidanje smrtne kazne. U tom pogledu, Izveštaj o BiH za 2015. godinu podvlači da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu RS", istakla je portparolka Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

Ona je dodala da EU i dalje ističe potrebu da se ponovo pokrenu procedure izmene Ustava RS, kao i da su svesni da je BiH smrtnu kaznu ukinula 1997. godine, kao i činjenice da Krivični zakon RS ne predviđa ovu kaznu.

"Nezavisne" navode da u Narodnoj skupštini RS ističu da odgovornost za činjenicu da se smrtna kazna i dalje nalazi u Ustavu entiteta ne leži na parlamentu, već na Klubu Bošnjaka u Veću naroda RS. Podsećaju da su poslanici prilikom izmena Ustava RS glasali za ukidanje smrtne kazne u paketu sa još 28 amandmana, kao i da je taj dokument u potpunosti prošao skupštinsku proceduru.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS, kaže za "Nezavisne" da je Klub učinio sve da smrtna kazna bude uklonjena iz Ustava, ali prema njegovoj tvrdnji "nema razumevanja srpskih predstavnika".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva