TV Most - EU traži formiranje ZSO bez odlaganja
Vesti
EU traži formiranje ZSO bez odlaganja

11:07, 17.07.2018

|

Izvor: Tanjug,RTV

Evropska unija insistira da Zajednica/Asocijacija srpskih opština na Kosovu i Metohiji budu formirana u skladu sa kosovskim zakonima i Briselskim sporazumom iz 2015, ali da je kosovska vlada to odlučno odbija, piše danas prištinski Zeri.


Prema pisanju prištinskog dnevnika, EU istovremeno očekuje da svi postignuti sporazumi Beograda i Prištine budu sprovedeni bez odlaganja.




"ZSO/ASO će biti formirana unutar zakonskog okvira Kosova, na osnovu Briselskog sporazuma i glavnih opštih elemenata, koji su dve strane postigle 2015. godine", rekli su zvaničnici EU za Zeri.



Navodi se da je kosovska vlada, međutim, odlučna u tome da ZSO ne bude formirana prema Briselskom sporazumu, pošto je to u suprotnosti sa pojedinim članovima kosovskog ustava.



Inače, 20. aprila ove godine navršilo se tačno pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština, predviđena tim sporazumom, nije formirana.



Zbog toga je Srpska lista, koja podržava vladajuću koaliciju, napustila kosovsku vladu i poručila da, ako Priština u najskorije vreme ne formira ZSO, onda će Srbi to učiniti sami.



EU je zarad spuštanje tenzija dala Prištini rok od tri i po meseca da ispuni obavezu preduzetu Briselskim sporazumom.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta od tada rekao da ne veruje da će Priština ispoštovati taj rok.




 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design