:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2015   12:05

0

170

EU slavi Dan Evrope

Dan Evrope slavi se u spomen na 9. maj 1950, kada je Robert Šuman, jedan od osnivača EU, u deklaraciji izložio svoju viziju ujedinjenog kontinenta, što je poslužilo kao osnova za formiranje Evropske zajednce za ugalj i čelik, koja je postepeno prerasla u današnju EU.

U Briselu će i ovog 9. maja evropske institucije - Evropska komisija, Parlament i Savet - otvoriti svoja vrata građanima, koji će moći da prošetaju hodnicima i zavire u kancelarije i konferencijske sale.

Slično će biti i u ostala dva zvanična sedišta evropskih institucija, Strazburu, u kome se svaka dva meseca sastaje Evropski parlament i u Luksemburgu, gde povremeno zaseda Evropski savet.

U Strazburu, koji je i sedište Saveta Evrope, generalni sekretar ove organizacije Torbjern Jagland će ispred Palate Evrope položiti venac žrtvama nacizma u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope će biti svečanije proslavljen u gradovima širom sveta, gde su članovi diplomatskih predstavništava EU u saradnji sa lokalnim vlastima pripremili niz izložbi, festivala i kulturnih događaja u slavu Starog kontinenta.

U Njujorku će tog dana zgrada Empajer Stejt biti obasjana svetlima u bojama zastave EU, dok će u Kvebeku biti održan festival evropskog filma, a u Turskoj će se organizovati niz besplatnih izložbi sa radovima evropskih umetnika.

Na Islandu će se na ovaj praznik održati koncert balkanske muzike, dok će u Bosni i Hercegovini u nekoliko gradova istovremeno biti održana biciklijada u kojoj će učestvovati diplomate iz misija EU u toj zemlji.

U Beogradu će povodom Dana Evrope u Institutu za međunarodnu politiku i privredu biti otvorena izložba "Evropske integracije u knjigama", na kojoj će biti prikazane studije, naučni radovi i monografije iz dokumentacionog centra Instituta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva