:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2015   12:05

0

117

EU, SAD i Zapad svesni da je Oluja najveći genocid

"Ideja da jedan narod treba istrebiti i proterati ne može da se rodi u trenutku, ona mora da ima svoje korene u istoriji. Sve što se danas događa u Hrvatskoj, lomljenje ćiriličnih tabli, kukasti krstovi na stadionima, sva ta ustaško-tompsonska euforija deo je hrvatske genocidne vertikale i rezultat odbijanja da se suoče sa svojom zločinačkom prošlošću", rekao je Popović u intervjuu Kuriru.

On podseća da su Srbi bili konstitutivni narod u Hrvatskoj i ukazuje da se ne može razgovarati o iskrenom pomirenju u regionu dok se stvari ne vrate u pravne okvire pre njihovog proterivanja iz te zemlje.

Ako današnja Hrvatska ne želi da prihvati povratak na to pravno stanje, onda bi, po međunarodnom pravu, ona mogla da crpi svoj državni kontinuitet jedino iz perioda NDH, kad je izvršen masovni genocid nad Srbima i Jevrejima na teritoriji te fašisticke tvorevine, kaže Popović.

Prema njegovim rečima, genocid nikad ne zastareva i zato je Srbija obavezna da, na medunarodnom planu, učini sve da se Hrvatska identifikuje kao izvršilac najvećeg genocida na tim prostorima u 20. veku.

Govoreći o motivu SNP da preda parlamentu inicijativu za donošenje posebnog zakona o izgradnji Memorijalnog kompleksa srpskih žrtava genocida, Popović kaže da ima veliki broj prijatelja Jevreja u Americi, Rusiji, EU, od kojih je mnogo toga naučio kada je reč o odnosu jednog naroda prema njegovim žrtvama.

"Moramo u školama da učimo decu da su Srbi bili žrtve genocida, kao što to rade Jevreji. Da smo to uradili ranije, nekima nikad ne bi palo na pamet da pokušaju da nas proglase genocidnim narodom. Potreban nam je kompleks koji bi predstavljao jedinstveni simbol stradanja Srba u 20. veku, kao što je to Jad Vašem u Jerusalimu", dodao je Popović.

Taj kompleks bi sadržao, precizirao je, muzej, arhive, izložbene prostore, sale sa multimedijalnim sadržajima za obrazovanje mladih, crkvu i naučno-istraživački institut u kojem bi se izučavao genocid i masovni zločini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva