:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   15:38

0

120

EU povećava budžet za Zapadni Balkan 20 odsto


"Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkan", kaže Han.


Fondovi služe kao podrška EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje Uniji i sprovođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.


 


Han je najavio i promenu u načinu finansiranja koje se pomera sa finansiranja specifičnih zemlja ka tematskom finansiranju.


 


"To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji kako bi stvorili neku vrstu takmičenja i pogurali zemlje i kandidate da se brže kreću napred. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana", poručio je Han.


 


Ocenio je da će reformisani i povećani budžet omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažovanje na putu pristupanja Uniji kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta u blizni granica EU.


 


Za naredni budžetski period Evropska komisija predložila je povećanje ukupnog budžeta za spoljne poslove EU na 123 milijarde evra što je povećanje od 30 odsto u odnosu na trenutni budžetski period.


 


Tako se udeo budžeta za spoljnu politiku EU u ukupnom budžetu Unije povećava sa trenutnih 6 šest na devet odsto.


 


"Više resursa za više akcija pouzdanog, predvidljivog, kooperativnog globalnog igrača - to upravo ono što naši građani i naši partneri očekuju od EU u ovim problematičnim vremenima. To je priznanje dodate vrednosti rada EU na spoljnoj politici. Zajedno možemo imati uticaj koji nijedna država članica za sebe ne može imati u današnjem svetu", poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.


 


U okviru budžeta za spoljne poslove EU, pored Fonda za pretpristupnu pomoć, nalaze se i Fond za razvoj i međunarodnu saradnju (89,2 milijarde evra), Fond za humanitarnu pomoć (11 milijardi evra), Evropski fond za nuklearnu bezbednost (300 miliona evra), Investicioni okvir za spoljne poslove, a predloženo je i osnivanje fonda Evropske mirovne pomoći.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva