:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

143

EU postavlja obaveštajce u svoje misije

"Misije u relevantnim zemljama će imati oficire za bezbednost", rekla je ona novinarima u sedištu Evropske komisije.
h
Upitana da li to predstavlja zametak evropske obaveštajne službe, Mogerini je odgovorila odrečno.

"Svi se slažemo da je potrebno poboljšati koordinaciju i razmenu podataka o teroristima, a oficiri za bezbednost su jedan od instrumenata koji su nam neophodni za to", kazala je ona.

Visoka predstavnica je rekla da su se ministri danas dogovorili da značajno pojačaju međusobnu saradnju u suzbijanju terorizma, ali i da je intenziviraju i prema zemljama sa Bliskog Istoka, Afrike i Azije, jer se one suočavaju sa istim problemom.

"Imamo dvostruke standarde, jer često govorimo samo o svojim žrtvama, a zaboravljamo da su najveće žrtve muslimani i narodi u Africi", ukazala je ona.

Mogerini je rekla da je na sastanku dogovoreno da se sa Evropskim parlamentom pronađe dogovor o uspostavljanju zajedničke evropske baze podataka o putnicima u aviosaobraćaju, koje je EP pre četiri godine blokirao zbog bojazni da može da ugrozi privatnost građana.

U takvoj bazi podataka imena i lični podaci putnika kao što su adrese, brojevi pasoša i destinacije bi se cuvali najmanje pet godina i bili dostupni službama bezbednosti.

Na današnjem sastanku ministara bilo je reči i o odnosima sa Rusijom, situaciji na Bliskom Istoku i klimatskim promenama, a kratko je razgovarano i o Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva