:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2017   12:05

0

145

EU pooštrava rezoluciju o Bregzitu nakon Dejvisove izjave


Na sastanku u ponedeljak, uoči samita, na kojem lideri EU moraju formalno da potpišu sporazum sa Velikom Britanijom koji će omogućiti započinjanje druge faze pregovora o Bregzitu, diplomate su preformulisale taj dokument, piše portal Politiko.



Prema izmenjenom nacrtu dokumenta pregovori o izlasku Britanije iz EU mogu da pređu u narednu fazu samo ako su "sve preuzete obaveze u prvoj fazi poštovane u potpunosti i verno ozakonjene što je pre moguće".



Taj potez, navodi Politiko, usledio je kao odgovor na intervju Dejvisa za Bi-Bi-Si, u kojem on kaže da London neće platiti nikakav novac EU ako konačni trgovinski sporazum prethodne ne bude razmotren.



"Ako nema sporazuma, to znači da nećemo plaćati", istakao je Dejvis.



Rojters je ranije preneo izjavu portparola Evropske komisije Margaritisa Šinasa, koji je juče rekao da privremeni dogovor o Bregzitu između Tereze Mej i Evropske komisije nije pravno obavezujući, ali da je britanska premijerka obavezala svoju vladu da ispoštuje taj, kako je naveo, džentlmenski sporazum.



"Formalno govoreći, zajednička izjava nije pravno obavezujuća", rekao je Šinas novinarima upitan o navodima nekih ministara da bi uslovi dogovora koji je postignut u petak mogli da se promene.



"Vidimo zajedničku izjavu Mišela Barnijea (glavni pregovarač EU za Bregzit) i Dejvida Dejvisa kao džentlmenski sporazum i jasno se podrazumeva da u potpunosti ima podršku britanske vlade", rekao je Šinas.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva