:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2015   12:05

0

113

EU pomaže Srbiji da razvije sistem javnih nabavki

Na konferenciji o javnim nabavkama u Beogradu Oskar Benedikt je istakao da je Srbija već u velikoj meri prilagodila propise evropskim i da je u postupcima javnih nabavki uspostavljena veća transparentnost i jednostavnost, prenosi Beta.

Dodaje da je i dalje nizak nivo konkurencije, odnosno na jednu javnu nabavku prosečno se javlja 2,6 ponuđača. Taj prosek bi, kako je istakao, trebalo da se udvostruči kako bi se dostigao evropski nivo.

"Bolja je disciplina u smislu dostavljanja odgovarajućih izveštaja, veća je transparentnost, došlo je do manjeg obima korišćenja pregovaračkog postupka, otvoreni postupak se povećao na 85 procenata u 2014. godini, što odgovara proseku u EU, zatim preventivna uloga Uprave za javne nabavke se i dalje ispunjava", rekao je Benedikt.

Ocenio je i da nije dobro što su izmene Zakona o javnim nabavkama avgusta donete bez konsultacija sa svim relevantnim učesnicima ovog procesa i napomenuo da bi prilikom narednih izmena tog zakona to trebalo ispraviti uključivanjem svih zainteresovanih.

"Princip transparentnosti predstavlja suštinski bitne uslove za poštovanje zakona. Zato preporučujemo da se buduće izmene zakona zasnivaju na prethodnoj debati svih strana", rekao je Benedikt.

Istakao je da će sledeće dve godine biti donete nove direktive EU koje se odnose na javne nabavke i istakao da će taj novi sistem biti primenjen i u Srbiji kada postane članica EU.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić ocenio je da su izmene i dopune zakona o javnim nabavkama olakšale preduzećima učestvovanje u javnim nabavkama i dodao da će ubuduće broj preduzeća u tim postupcima biti veći.

Prethodnih godina, pre izmene Zakona o javnim nabavkama, prosečan broj ponuđača po jednoj javnoj nabavci bio je 2,6 preduzeća, kaže Sertić i dodaje da su izmene zakona uklonile mnogobrojne probleme u postupku.

"Učešće preduzeća u postupcima javnih nabavki je olakšano, praktično je dovoljno da prilože izjavu da ispunjavaju uslove za učešće, a samo pobednik je dužan da kompletnu dokumentaciju dostavi", istakao je Sertić.

Po njegovim rečima, problem kod primene prethodnog zakona o javnim nabavkama je bio pojava takozvanih "obarača" koji su se javljali na sve javne nabavke i ucenjivali i ponuđače koji objavljuju nabavku i kompanije koje bi htele da učestvuju, preteći im da će se javiti i veštački podizati cenu.

"To je bio problem za ozbiljne kompanije, kako za one koje učestvuju u tim postupcima, ali i za one koji raspisuju tendere", istakao je ministar privrede.

Kao još jedan problem koji je otežavao primenu zakona o javnim nabavkama pre izmena, Sertić je naveo princip da posao dobija onaj ko ponudi najnižu cenu, te je bilo prostora za zloupotrebe raznim aneksima ugovora.

Ministar je rekao da je vrlo važno da se kod javnih nabavki afirmiše kriterijum "ekonomski najpovoljnije cene" koja ne mora biti nominalno najniža.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva