:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2015   12:05

0

120

EU pojačava kontrolu granica

"Fokus današnjih razgovora bio je na zaštiti spoljnih granica", rekao je novinarima predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon sedmočasovnog vanrednog samita 28 šefova i vlada u Briselu, dodajući da je za otklanjanje haosa na granicama potreban zajednički napor.

Među merama koje su lideri danas načelno usvojili je formiranje kopnene i pomorske evropske pogranične straže, putem jačanja evropske službe Fronteks, koja bi dobila novi mandat i znatno veća sredstva, a trebalo bi da postane funkcionalna pre kraja godine.

Tusk je kazao da će detalji biti razrađeni do sledećeg redovnog samita, koji je zakazan za 15. oktobar.

"Neke teme su još kontroverzne, ali imamo pozitivne signale da je igra prebacivanja krivice završena", rekao je Tusk.

Predsednik Evropske komisije žan-Klod Junker je kazao da je samit protekao u boljoj atmosferi nego što je očekivao.

On je najavio da će EU uputiti značajnu materijalnu pomoć za zbrinjavanje izbeglica van EU, od čega će najmanje milijardu dolara biti upućeno Visokom komesarijatu za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Pored toga, evropski lideri su se dogovorili da do kraja meseca upute ekspertske timove u takozvane vruće zone, gde je velika koncentracija izbeglica, kako bi pomogli da se oni registruju i dobiju neophodnu medicinsku i ostalu negu.

S obzirom da je sinoćni samit bio vanredan, ovi dogovori tek treba da se formalizuju na redovnom sastanku šefova država i vlada EU u oktobru.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva