:

:

TV Most

clock

April 20, 2017   12:32

0

119

EU osuđuje bilo kakvo ugrožavanje Visokih Dečana

"Evropska unija je zabrinuta kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda donete 20. maja 2016. godine koja se odnosi na spor oko zemlje u Dečanima. Odluke najvišeg pravnog organa Kosova su konačne i moraju se sprovoditi. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštovanje za vladavinu prava kao osnovnog demokratskog načela. Potpuno sprovođenje odluke treba da se dogodi bez odlaganja", navodi se reagovanju Kancelarije EU u Prištini.

EU takođe osuđuje sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani.

Reagovanje iz EU je usledilo nakon što su predstavnci društva istoričara "Ali Hadri" u Dečanima najavili blokadu prilaza manastiru Visoki Dečani ukoliko do 21. aprila kosovska Vlada ne odbaci odluku Ustavnog suda o potvrđivanju prava vlasništva manastira nad svojim imanjem.

Na manastirskom imanju podignuta su dva preduzeća "Apiko" i "Ilirija".

Odlukom najviših sudskih instanci na Kosovu, imanje ta dva preduzeća pripada manastiru Visoki Dečani. Sa tom odlukom ne slažu se međutim u albanskom društvu istoričara, niti u lokalnoj samoupravi u Dečanima.

U proglasu društva istoričara od pre deset dana, osim ultimatumom, preti se i eskalacijom bezbednosne situacije u Dečanima.

"Ukoliko dođe do eskalacije, ona neće biti naša odgovornost", poručili su iz albanskog društva.

"Apiko" i "Ilirija" su dva bivša društvena preduzeća, sagrađena na manastirskom imanju u vreme komunisticke vladavine. Odlukom vlasti bivše SRJ manastiru je vraćen deo imanja od 24 hekrara, uključujući i imanje dva preduzeća.

Početkom vladavine komunizma, manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje.

U opštini Dečani, na vlasti je stranka Ramuša Haradinaja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva