:

:

TV Most

clock

Jul 11, 2015   12:05

0

184

EU: Osuda napada i solidarnost sa Vučićem


“Saljem izraze solidarnosti Vučiću koji je iskazao hrabrost odlazeći u Srebrenicu. Mir se može postići jedino pomirenjem", napisala je Mogerini na svom tviter nalogu.

Pre nje, napad na premijera na komemoraciji za srebreničke žrtve osudio je generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland, a njemu su se pridružili i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i poslanica Tanja Fajon .

“Osuđujem današnji napad na premijera Vučića. Potočari bi trebalo da budu mesto za promišljanje i pomirenje, a ne za nasilje”, napisao je Jagland, takođe putem tvitera.

Komesar Han je putem svog tu poruku retviovao (ponovio), a nešto ranije danas i sam je reagovao na napad rečima da komemoracija predstavlja pružanje rukei da se dostojanstvo i poštovanje moraju očuvati.

Han je u toj poruci “tagovao” (označio) Vučića kako bi pojasnio daje tonjegov komentar na današnji incident.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je i sama prisustvovala komemoraciji,je poručila da se gnuša napada. “Moramo da koristimo reči, a ne kamenje”, poručila je ona preko tvitera.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond osudio je danas napad na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima tokom obeležavanja 20 godina genocida u Srebrenici.

"Posebno pozdravljam činjenicu da je predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao komemoraciji u Srebrenici i osuđujem način na koji su neki pojedinci pokušali da unište dostojanstvenost današnje komemoracije", navodi se u pisanoj izjavi britanskog ministra.

Hamond je dodao da se postupci napadača ne treba da odvuku pažnju sa činjenice da "države i narodi Zapadnog regiona treba da idu napred kroz pomirenje i saradnju".

Delegacija i premijer napadnuti su danas brutalno kamenicama, cipelama i flašama sa vodom, a neki su pozivali na njegovo ubistvo.

Vučić je pogođen u glavu, naočare su mu slomljene.

Izvor: Tanjug, Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva