:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2017   15:32

0

129

EU na Kosovu otkazuje projekte u Severnoj Mitrovici

U saopštenju Kancelarije se navodi da su projekti predviđali izgradnju Kulturnog centra i nove zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici. ali da lokalne vlasti nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode pristup svim radnim oblastima.

"Kancelarija EU/SPEU žali zbog otkazivanja ovih projekata, koji je trebalo da budu od koristi za prosvetni i kulturni sektor u Severnoj Mitrovici. EU smatra da su ovi sektori ključni u napretku Kosova i poziva sve organe vlasti, uključujući i organe na lokalnom nivou, da ne štede napore kako bi se kvalitetno obrazovanje učinilo prioritetnim", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje dodaje da EU, koja daje doprinos od skoro 100 miliona evra godišnje u vidu finansijske pomoći Kosovu, ostaje posvećena tesnom radu sa organima vlasti radi ulaganja u obrazovanje, kulturu, vladavinu prava i privredni razvoj na Kosovu.

"EU kroz svoju pomoć podržava sve oblasti na Kosovu i sve zajednice, uključujući i iznos od 38,5 miliona evra posebno namenjen severu Kosova, a koji je uglavnom izdvojen za infrastrukturu (Kulturni centar, zgrada Univerziteta, zgrada opštine u Severnoj Mitrovici, postrojenje za tretman vode i sportska hala u Zvečanu, vrtić i Zdravstveni centar u Leposaviću, novi putevi u Zubinom Potoku i Leposaviću). Za novu autobusku stanicu i Zdravstveni centar u Severnoj Mitrovici, rekonstrukciju kanalizacionog sistema i sistema vodosnabdevanja u Zvečanu, i za grantove MSP i OCD u svim opštinama na severu izdvojeno je 8,5 miliona evra, a svi ti projekti trenutno su u realizaciji. EU je od 2012. god. dala preko 3,5 miliona evra za 35 poljoprivrednih projekata u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku da bi se podržali lokalni proizvođači sa severa Kosova", stoji u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva