:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

195

EU na ceremoniji u Briselu pokrenula pojačanu vojnu saradnju


Vodje 25 zemalja Evropske unije su sa 25 vojnika proslavile "istorijski dan" pokretanja izgradnje evropske odbrane, na koju su se odlučili posle izbora Donalda Trampa u SAD, Bregzita i ruskog pripajanja Krima.



"San danas postaje realnost", ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, na margini evropskog samita u Briselu i podsetio na neuspeh više projekata u tom smislu u poslednjih 60 godina.



Tusk je rekao da se danas lansira program "stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO)", što je kako je dodao praktični izraz želje članica EU da izgrade evropsku odbranu.



"To je dobra vest za naše saveznike i loša vest za naše neprijatelje", rekao je Tusk.



Taj novi format saradnje ima za cilj da podstiče razvoj zajedničkih vojnih projekata i zajedničke izrade opreme.



U projektu neće učestvovati Velika Britanija koja treba da napusti Uniju u martu 2019, Danska i Malta.



Pre ceremonije šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozdravila je ovu "istorijsku odluku koja je učinila da EU postane verodostojna u pružanju bezbednosti u svetu".



Ona je podsetila da je EU koja se dugo zadovoljavala ulogom "meke snage" bez prave vojne težine sada razvila brojna gradilišta da ojača svoju odbranu od izbijanja ukrajinske krize u proleće 2014. godine.



"Mislim da će to biti dobro za EU, za Evropu i za NATO", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je pozvan da prisustvuje samitu EU u Briselu.



Stoltenberg je rekao da će se time stvoriti veći kapaciteti, da će biti više ulaganja u odbranu i bolja raspodela tereta.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva