:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 11, 2015   19:57

0

147

EU je zakazala na Kosovu

List navodi reči šefa Euleksa Gabrijela Meučija, da se "od najnovijih optužbi za korupciju sprovodi svojevrstan lov na veštice u slučaju Euleksa".

NZZ, takođe, citira Špendeta Ahmetija, gradonačelnika Prištine i političara levičarskog pokreta Samoopredeljenje, koji smatra da "postoje mnogi kojima je u interesu da se nastave skandali oko Euleksa" i da problemi s imidžom Euleksa imaju "sasvim realne uzroke".

"Oni izbegavaju da pokrenu procese protiv visokorangiranih političara, tako da pravna pitanja prerastaju u politički problem. A EU misija očigledno ne preduzima ništa što bi moglo da ugrozi političku stabilnost zemlje, čime je politička elita faktično nedodirljiva" poručuje Ahmeti, a prenosi NZZ.

Kako prenosi "Dojče vele", list se s tim u vezi osvrće i na misiju UN na Kosovu, koja je prethodila misiji EU, navodeći da je i UN-ovoj misiji dato do znanja ko su pravi vladari nad redom u toj državi - bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova.

Na komentar lista da se ne sme zaboraviti da je pristup u pogledu stvaranja jedne efikasne pravne države bio ispravan, ali da eksperiment nije funkcionisao, Meuči je odgovorio da "ne ide sve tako loše" i podsetio da je u roku od šest godina izrečeno 550 presuda.

On, takođe, upućuje na to da je policija, za razliku od pravosuđa, na dobrom glasu u regionalnom poređenju, a list ocenjuje da je to tačno.

"Neosporno je da 16 godina nakon rata nije pošlo za rukom potisnuti vladavinu jednog malog sloja onih koji se održavaju na vlasti bogaćenjem i korupcijom, nepotizmom i zastrašivanjem. Svakako da tu i tamo postoje znaci nade, hrabri novinari, odlučni gradonačelnici, ali ništa više od toga", piše NZZ, zaključujući šta je zapravo uzrok neuspeha EU misije na Kosovu.

"Ta misija je propustila da se s onim domaćim snagama koje su spremne na promene upusti u dugoročan savez za jednu pravnu državu. Umesto toga je sklopila neformalni pakt za stabilnost sa moćnicima. Stoga Euleks danas na Kosovu nema prijatelja, pa je postala misija na izgubljenoj straži", navodi švajcarski list.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva