Vesti
EU: Izbori na Kosovu u skladu sa međunarodnim standardima

16:26, 19.05.2017

|

Izvor: TV MOST

Predstavnici EU u Prištini pozvali su danas učesnike prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu 11. juna, da se izborni proces održi u skladu sa međunarodnim standardima.
U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu se navodi da predstavnici EU i građani Kosova "dele želju za mirnom i otvorenom kampanjom u kojoj su nesuglasice kanalisane na konstruktivan i miran način koji promoviše pluralizam i toleranciju prema drugačijim stavovima".Pozivajući "narod Kosova, u svim zajednicama" da iskoristi svoje građansko pravo i glasa na izborima, Kancelarija za EU je ocenila da Kosovo "zaslužuje predstavnike visokog moralnog stanovišta i autoriteta".

"Izbori su srce i duh demokratije. Demokratija je zasnovana na principu da građani biraju svojepredstavnike i svoje lidere na izborima koji su pravični i demokratski. Za nas, kao Evropljane,pravo Kosova da bira svoje lidere, bez straha ili mešanja, je svet princip. Mi delimo nadu mnogihgrađana za mirnom i otvorenom kampanjom u kojoj su nesuglasice kanalisane na konstruktivan imiran način koji promoviše pluralizam i toleranciju prema drugačijim stavovima", ističe se u saopštenju.

Dalje se navodi da Kosovo zaslužuje predstavnike visokog moralnog stanovišta i autoriteta.

"U mnogim našim zemljama, pojedinci koji su osuđeni za teške zločine se automatski isključuju iz izborne utakmice. Kosovo zaslužuje kandidate koji ispunjavaju najviše standarde za javne zvaničnike", stoji u saopštenju Kancelarije EU.

"Posle izbora, mi ćemo raditi sa predstavnicima koje će izabrati ljudi Kosova, kako bi produbili naše političke i ekonomske odnose na osnovu naših zajedničkih obaveza, uključujući u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU, i Agende evropskih reformi", zaključuje se u saopštenju.

Rok za prijavu za učešće na kosovskim izborima ističe večeras u ponoć.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design