:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2015   12:05

0

128

EU i Turska dogovorili akcioni plan za migrante

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je nakon samita lidera 28 zemalja EU da Turska mora ispuniti svoje obaveze, pošto "akcioni plan ima smisla samo ako suzbije priliv izbeglica", prenosi AFP.

Šef Evropske komisije žan-Klod Junker rekao je da su lideri EU pristali da ubrzaju rad na lakšem dobijanju viza za državljane Turske, ali istovremeno naglasivši da EU neće praviti kompromise oko svojih standarda.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka lidera EU da Unija razmatra finansijsku pomoć Turskoj od oko tri milijarde evra kako bi joj pomogli da zadrži sirijske izbeglice na svom tlu i odvrati ih od odlaska u Evropu.

Ona je dodala da su se lideri dogovorili da revitalizuju proces prijema Turske u EU i otvore nova poglavlja u pregovorima, ali bez odluke o tome koja će poglavlja to biti, prenosi Rojters.

Merkelova je u četvrtak rekla da Evropa mora sarađivati s Turskom koja je odigrala ključnu ulogu, jer je primila gotovo dva miliona Sirijaca i najveći je putni pravac za migrante koji idu u Evropu.

"Nećemo moći da rešimo kretanje izbeglica bez saradnje s Turskom", rekla je ona i dodala da to znači veću pomoć EU toj zemlji za zbrinjavanje izbeglica i pružanje humanitarne pomoći, kao i pomoć da Turska obezbedi granicu i bori se sa krijumčarima ljudi.

Očekuje se da će samo Nemačka ove godine prihvatiti između 800.000 i milion tražilaca azila, što je izazvalo nezadovoljstva lokalnih vlasti koje se bore protiv talasa migranata i njihove kritike kancelarkine politike otvorenih vrata prema izbeglicama.

Merkelova, podseća AFP, u nedelju putuje u Ankaru, gde će razgovarati s predsednikom Turske Reddzepom Tajipom Erdoganom.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva