:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   16:56

0

112

EU dogovorila cilj od 32 odsto energije iz obnovljivih izvora


To je više nego što je inicijalno predlagano, ali manje nego što su tražili poslanici i pojedine zemlje.


 


Tako]e je dogovoreno i da se do 2030. palmino ulje potpuno izbaci iz upotrebe u transportu, a da se 14 odsto energije u tom sektoru koristi iz obnovljivih izvora. 


 


Kompromis o novoj Direktivi o obnovljivoj energiji postignut je u ranim jutarnjim satima, iako su pregovarači ostali bez prevodilaca posle ponoći. 


 


Detalji još nisu potpuno poznati, ali je jasno da će obavezujući cilj EU biti da se iz obnovljivih izvora proizvodi 32 odsto energije do 2030. ; 


 


Klod Turmes, poslanik iz Luksemburga koji je u timu parlamenta predstavljao Zelene, rekao je da dogovor predvi]a i mogućnost da se 2023. razmotre i eventualno podignu ciljevi. 


 


U prvom predlogu Evropske komisije cilj je bio da obnovljivi izvori čine 27 odsto proizvodnje energije, dok je Parlament želeo da podigne na 35 odsto. Nemačka je, me]utim, na ministarskom sastanku u ponedeljak jasno rekla da neće podržati cilj iznad 32 odsto. 


 


Dogovor je izazvao razočaranje aktivista za zaštitu životne sredine iz Grinpisa, koji smatraju da je 32 odsto "prenisko" i da je "opasno ispod nivoa neophodnog da bi se sprečile katastrofalne klimatske promene". 


 


S druge srtane, Grinpis je pozdravio dogovor Parlamenta i vlada zemalja EU koji gra]anima, lokalnim vlastima i manjim kompanijama daje pravo da proizvode, troše, skladište i prodaju svoju obnovljivu energiju, osloba]ajući ih prevelikih poreza i komplikovanih birokratskih procedura. 


 


Dogovorom, koji se uglavnom odnosi na solarne panele na krovovima kuća i manjih fabrika, predvi]eno je da se za instalaciju 25 kilovata ne naplaćuju troškovi priključivanja na mrežu. 


 


"Ovaj dogovor, prvi put, prepoznaje pravo običnih ljudi da učestvuju u evropskoj energetskoj revoluciji i uklanja neke veoma velike prepreke u borbi protiv klimatskih promena", izjavio je Sebastijan Mang iz Grinpisa. 


 


Jedan od ključnih aspekata dogovora je upotreba obnovljive energije u transportu, koja do 2030. godine treba da čini 14 odsto ukupno potrošene energije, što bi moglo da podstakne korišćenje električnih vozila. 


 


U transportnom sektoru, Evropski parlament je uspeo da postigne dogovor i o postepenom izbacivanju iz upotrebe palminog ulja. 


 


Kada su u pitanju biogoriva, dogovoreno je zamrzavanje proizvodnje biogoriva prve generacije, kao što je etanol, na nivoima koje pojedinačne članice EU dostignu 2020. U proizvodnji biogoriva druge generacije, kao što su peleti, postavljen je cilj od 3,5 odsto. 


 


Pregovori o novoj Direktivi o energetskoj efikasnosti završeni su, me]utim, bezuspešno, zbog neslaganja oko glavnog cilja. 


 


Evropski parlament nije želeo da ide ispod 32,5 odsto uštede energije do 2030, uz godišnju stopu uštede od 0,84 odsto. 


 


Turmes je rekao da postoji šansa da se dogovor o Direktivi o energetskoj efikasnosti postigne sutra na sastanku ambasadora članica, pre konačne runde pregovora Parlamenta, Komisije i Saveta 19. juna.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva