:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

203

EU će verovatno pokrenuti proceduru protiv Poljske


Poljskoj će biti upućeno zvanično upozorenje zbog "ozbiljnog narušavanja" evropskih vrednosti novim zakonima koji temeljno preoblikuju pravosudni sistem te zemlje.



Lideri Nemačke i Francuske, Angela Merkel i Emanuel Makron, rekli su da će podržati Evropsku komisiju ako se odluči za takav korak, iako se još nadaju da je moguće postići neki dogovor s poljskom vladom i izbegne taj potez.



Evropski komesar za budžet Ginter Etinger rekao je danas za jedan nemački radio da će on i njegove kolege "morati sledeće srede da odluče da li da načine taj korak".



"Verujem da ćemo biti spremni u sredu da iniciramo taj korak", rekao je Etinger.



Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki pokušao je da ubedi lidere na samitu EU u Briselu da novi zakoni te zemlje ne krše demokratske vrednosti.



Procedura koju EU razmatra uključuje dva koraka. Prvi je upozorenje članici Unije da krši osnovne vrednosti, za šta je potrebna kvalifikovana većina zemalja članica. Drugi korak je ukidanje prava glasa državi u Evropskom savetu, ali to zahteva jednoglasnost, a madjarski premijer Viktor Orban obećao je da će sprečiti uvodjenje kaznenih mera protiv Poljske.



Donji dom parlamenta Poljske usvojio je prošle nedelje dva nova zakona kojima je konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda stekla kontrolu nad Vrhovnim sudom Poljske i nad Državnim savetom za pravosudje, telom koje postavlja sudije.



Kritičari veruju da ta dva zakona, s drugim ranije usvojenim, poništavaju nezavisnost pravosudja i stavljaju ga pod političku kontrole vladajuće stranke.



Zakone tek treba da usvoji Senat, gornji dom parlamenta, što bi moglo da se desi sledećeg petka, posle čega njih treba da potpiše i predsednik Poljske Andžej Duda.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva