:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2016   12:05

0

150

EU blokirala podsticaje Hrvatima zbog korupcije

U nalazu revizije koji potpisuje Kristina Borhman, direktorka Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Evropske komisije, navodi se da je inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili finansijsku podršku tokom mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine.

"Ozbiljno smo sumnjali u stvaranje veštačkih uslova", s obzirom na to da su firme koje su dobile podršku osnovane tri meseca pre objave konkursa i imale su iste vlasnike i adrese. Svi projekti su potpuno komplementarni, a tražene podrške odgovarale su maksimalnom iznosu", kaže Borhman.

Zbog navodnih malverzacija pominje se kazna od 130 miliona kuna, odnosno pet odsto od ukupnog iznosa podsticaja, piše "Poslovni dnevnik" i ističe da je prvi konkurs u Hrvatskoj objavljen pre nego što je Evropska komisija odobrila ruralni program za Hrvatsku.

Ministra Jakovinu kritikovali su u Briselu jer je tražio povećanje podrške sa 500 miliona na 1,23 milijarde kuna, što je 50 odsto novca koji Hrvatska uopšte može "povući" do 2020. godine.

Evropska komisija zamera Hrvatskoj što nije istražila nepravilnosti, iako je bilo prijava.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi istražila je sporne projekte tek nakon velikog pritiska javnosti i nije utvrdila nepravilnosti, niti je bilo koji predmet uputila drugim telima radi daljeg istraživanja, navodi Borhmanova.

Hrvatski mediji prenose da su vlasnici nekih od spornih firmi bliski bivšem ministru Jakovini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva