:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2017   12:05

0

178

"EU bi pomogla Srbiji ako što pre otvori Poglavlje 31"


Navodeći da je Srbija dobila ohrabrujuće poruke od zvaničnika EU u vezi sa nastavkom pregovora o članstvu, Milićeva smatra da bi EU pomogla Srbiji ako bi što pre otvorila i pregovaračko poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, imajući u vidu sve komplikovanije odnose EU I NATO sa Rusijom sa jedne strane i "sve jače rusko nedemokratsko delovanje na Zapadnom Balkanu, koje ne preza ni od opasnih destabilizujućih poteza".




Prema njenim rečima, CEAS je pre dve i po godine objavio izveštaj u kome se ističe jačanje ruske "meke moći" u Srbiji, a pre toga seriju izveštaja o pritiscima sa ciljem, kako tvrdi, podrivanja demokratizacije Srbije, njene odluke da ide ka članstvu u EU i jačanja saradnje sa NATO kao vojno neutralna zemlja.



U novom izveštaju "Jačanje prisustva NATO na Zapadnom Balkanu", navodi Milićeva, upozorava se na ruski uticaj, na sada ne samo moralne, već i na bezbednosne pretnje.



Ona smatra da je nedavno Sergej Železnjak, viski ruski zvaničnik i, kako je kazala, Putinov čoveka za Balkan, uputio predstavnicima Srpske liste direktan poziv da aktivno opstruiraju kosovski proces demarkacije sa Crnom Gorom.



Podela Kosova, rekla je Milićeva, opet postaje opcija na kojoj se intenzivno radi "u nekim krugovima koji Balkanu ne žele dobro i koji ne žele da se Balkan stablizuje i demokratizuje".



Ona je navela da je cilj NATO nedelje od početka bio da zainteresovanu javnost Srbije i regiona što preciznije informiše o dešavanjima unutar NATO-a, o izazovima sa kojima se Alijansa susreće, sa pretanjama kako anticipira stvari i kako se priprema da na njih odgovori, kao i o glavnim planovima za Srbiju i Zapadni Balkan.



"Nadam se da ćemo na panelima čuti nešto o informacijama koje ovih dana stižu o ruskom, nedemokratskom i neprijateljskom uplitanju u izborne procese u SAD, Velikoj Britaniji, sada već i Španiji, kao i o tome kako se NATO i EU bore ili planiraju da počnu da se bore protiv toga", rekla je Milićeva.



Očekuje da će na konferenciji biti reči o, kako je navela, merama protiv "ruske nelegalne aneksije Krima i očite direktne umešanosti u istočnoj Ukrajini u kojima je do sad poginulo 10.000 ljudi".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva