:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Jul 11, 2018   16:02

0

122

ETF i Mašinski fakultet povećali kvote za samofinansirajuće studente


Na ETF-u kvote su proširene na smeru Elektrotehnika i računarstvo za 40 samofinansirajućih studenata, dok je na Softverskom inženjerstvu upisano pet samofinansirajućih studenata više.


Brucoši ne mogu dva puta da upisuju fakultet o trošku države


Zakon o visokom obrazovanju predvideo je da niko ne može da studira na istom stepenu studija dva puta o trošku države, kaže prorektorka Univerziteta u Beogradu prof. Nada Kovačević i dodaje da je iz Ministarstva prosvete stiglo Uputstvo da se to odnosi samo na prvu godinu studija.


 


To u praksi znači da neko ko je prošle godine upisao, recimo, Ekonomski fakultet o trošku države i u međuvremenu se predomislio da te studije ne želi da nastavi na tom fakultetu i odluči da upiše drugi, to može da učini samo o svom trošku.


 


"Ako je neko upisan prošle godine studije na budžetu, nije mogao i ove, ali već sledeće godine stiče pravo da osvoji budžet i da nastavi da studira na budžetu", rekla je Kovačevićeva novinarima nakon sednice Senata.


 


Proširenje kvota odobreno je i Mašinskom fakultetu za 100 samofinansirajućih studenata. 


 


Na oba fakulteta povećanje je odobreno u okviru akreditovanih kvota. 


 


"Mi smo zbog dobrog odziva i dobrog uspeha i kvaliteta kandidata tražili dodatnih 40 mesta na studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo i pet mesta na Softverskom inženjerstvu. To nam je odobreno, odobrenje je realizovano i kandidati su upisani", rekao je dekan ETF-a Milo Tomašević nakon sednice Senata.


 


Ističe da je upis već završen i da na tom fakultetu neće biti drugog upisnog roka. 


 


Dekan Mašinskog fakulteta prof. Radivoje Mitrović pojašnjava da je prijemni na tom fakultetu polagalo 950 kandidata, ali da kvota od 520 budžetskih mesta nije popunjena, jer nisu bili zadovoljni pokazanim znanjem kandidata iz matematike.


 


"Primili smo na budžet 465 kandidata, tako da će u septembru biti raspisan novi poziv za budžetska mesta", pojasnio je Mitrović.


 


Ove godine na fakultete Univerziteta u Beogradu prijavilo se 18.500 kandidata, što je za 1.500 manje u odnosu na prošlu godinu.


 


Prorektor Univerziteta u Beogradu prof. Nada Kovačević kaže da su na upisu dobro prošli i imali puno kandidata ETF, Mašinski fakultet, Matematički, FON, Medicinski, Stomatološki.


 


"Nekoliko fakulteta je lošije prošlo – Tehnički fakultet u Boru, Pravoslavno-bogoslovski, Rudarsko-geološki, Poljoprivredni, imali su manje kandidata u odnosu na kvote po studijskim programima", pojasnila je Kovačevićeva.


 


Koliko je budžetskim mesta ostalo na kom fakultetu, kako je rekla, znaće se ovih dana kada će biti raspisan i novi upisni rok.


 


"Svuda gde je ostalo samofinansirajućih i budžetskih mesta biće raspisan novi konkurs", zaključila je Kovačevićeva.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva