:

:

TV Most

clock

April 26, 2016   12:05

0

147

Erdogan u Zagrebu: Nikada nećemo zatvoriti vrata izbeglicama

"Turska nikada nije, niti će zatvoriti vrata ljudima koji beže pred bombama", izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

On je dodao je da Zapad mora drugačije da reaguje i Turskoj pruži "drugačciju vrstu pomoći", ali nije precizirao na što konkretno misli.

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspjeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Evropu.

Grabar-Kitarović je dala snažnu podršku približavanju Turske EU, uključujući i liberalizaciju viznog režima.

"Niz je područja kako Hrvatska može pomoći Turskoj u procesu eurointegracija. Pre svega političkom podrškom u Briselu, snažnom podrškom za integriranje Turske u EU, za ukidanje viza za koje se nadam da će se dogoditi uskoro", rekla je hrvatska predsjednica.

Dvoje predsednika podržalo je uključivanje država jugoistočne Europe u EU i NATO, posebno BiH gde je, rekla je Grabar-Kitarović, Turska uvek igrala konstruktivnu ulogu.

Složili su se oko jačanja trilateralne saradnje sa Sarajevom, koja bi pomogla "političkoj emancipaciji" te zemlje, nadogradnji Dejtonskog sporazuma i punom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO, prenela je Hina.

Saradnja bi se odnosila i na problem migracija, kontrolu migrantskih talasa i razmenu informacija u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

"Turska, Hrvatska i BiH mogu stvoriti učinkovit trilateralni mehanizam na najvišem novou", rekao je Erdogan.

Jačanje turskih investicija u Hrvatsku, izvoz hrvatske govedine u Tursku, zajednički projekti u energetici, gasovdi, luke i turizam, glavna su područja za snažniju privrednu saradnju Turske i Hrvatske, koju je Erdogan nazvao "prijateljskom zemljim i saveznicom".

O tome će turska delegacija, u kojoj su direktori 60 kompanija, sutra razgovarati s hrvatskim kolegama na privrednom forumu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva