:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

228

Erdogan u Atini: Preispitati sporazum iz Lozane


Redžep Tajip Erdogan je to rekao tokom prve posete Grčkoj kao predsednik države, prenosi Rojters.




Prema njegovim rečima, zaštita prava turske manjine unutar granica Grčke je prioritet za Tursku i dodao da muslimani u pograničnom regionu zapadne Trakije ne mogu da sami biraju muftiju, dok hrišćanske zajednice u Turskoj uživaju veću slobodu pri izboru verskog poglavara, navodeći da se sporazum iz Lozane, potpisan 1923. godine ne primenjuje pravedno.



"Kako možemo reći da je sporazum iz Lozane na snazi. Onda da nije na snazi. Moramo da dokažemo da je taj sporazum primenljiv", rekao je Erdogan.



Sporazum iz Lozane potpisan 1923. godine razgraničava granicu moderne Turske.



Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos rekao je povodom ovih Erdoganovih izjava, da sporazum iz Lozane nije tema za pregovore i da ne treba da se revidira.



"Za nas, sporazum iz Lozane nije tema za pregovore", rekao je Pavlopulos i istakao potrebu da se poštuje međunarodno pravo i evropske pravne tekovine, navodeći da je to obaveza za obe države.



On je podvukao da je za dve države važna iskrena saradnja među prijateljskim zemljama, ističući iskrenost važnim elementom prijateljstva.



Istovremeno, on je od Turske zatražio iskreno sprovođenje sporazuma između EU i Turske o izbeglicama, s obzirom da su pravda i čovečanstvo ključne vrednosti.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva