:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2017   12:05

0

114

Erdogan kritikovao Merkel zbog azila za turske vojnike

"Pitali smo je 'Kako se mogli da to uradite?' ", rekao je Erdogan, objavio je dnevnik Hurijet posle razgovora s predsednikom tokom leta iz Brisela, sa Samita NATO.

"Nažalost, rekla je (Angela Merkel) da to ne zavisi od nje", dodao je Erdogan.

Nemački štampa je početkom maja objavila da je Berlin dao azil državljanima Turske, uključujući i vojnike NATO sa sedištem u Nemačkoj. Ankara sprovodi opsežnu čistku protiv pokreta islamskog propovednika Fetulaha Gulena koji živi u izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, a optužen je da je organizovao pokušaj puča 15. jula prošle godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke je u petak saopštilo da je podneto 217 zahteva nosilaca diplomatskih pasoša za azil i 220 nosilaca službenih pasoša. Nemačke vlasti nisu precizirale koliko je dobilo azil, odnosno koliko je vojnih zvaničnika.

Ankara je od januara pritiskala Berlin da odbacuju takve zahteve i izruči navodne pučiste koji su na zadatku u Nemačkoj.

Tokom sastanka u četvrtak u vreme Samita NATO-a, Merkelova je "zahtevala" oslobađanje tursko-nemačkog novinara Deniza Jicela, u pritvoru u Turskoj od kraja februara, optuženog za "terorističku" propagandu i podsticanje mržnje.

"Oni su opsednuti Denizom Jicelom", rekao je Erdogan, piše Hurijet. "Ali ja sam ih podsetio: 'Ima mnogi Deniza kod vas, poslao sam vam njihove dosijee' ", rekao je turski predsednik o navodnim pučistima.

Odnosi EU i Turske znatno su zategnuti od pokušaja puča protiv Erdogana i pogoršali su se tokom kampanje za referendum za povećanje njegovih ovlašćenja aprila ove godine.

U Briselu se Erdogan u četvrtak sastao s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i s predsednikom Evropske komisije, žan-Klodom Junkerom. On je, piše Hurijet, taj sastanak opisao kao "pozitivan" i uveravao da mu omogućava da smatra da je to "novi podsticaj procesu pristupanja Turske EU".

Turski predsednik je takođe rekao da je Briselu podneo 12 mesečni program za poboljšanje bilateralnih odnosa, dodavši da će Ankara sarađivati sa evropskim liderima da se "preduzmu mere".

Portparol Evropske komisije je izvestio u četvrtak da "EU i Turska moraju i nastaviće da sarađuju".

Merkelova i Erdogan su razgovarali i o bazu Indžirlik u južnoj Turskoj, koja služi za operacije međunarodne koalicije protiv Islamske države i gde su i nemački vojnici.

Turske vlasti su ranije ovog meseca zabranile nemačkim poslanicima da posete tu bazu. Kao odgovor, Berlin je zapretio da će povući svoje vojnike.

Ali, turski predsednik je rekao da je tražio da Nemačka prenese Turskoj radi revizije imena ljudi koji žele da posete Indžirlik, jer, po njegovim rečima, neki nemački poslanici "jasno podržavaju terorističke organizacije".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva