:

:

TV Most

clock

April 24, 2016   12:05

0

107

Erdogan dolazi u Hrvatsku sa šest ministara i 90 privrednik

Po dolasku u Zagreb u utorak popodne, turski predsednik će najpre na Mirogoju položiti venac ispred Zida bola, a nakon toga će se na Pantovčaku sastati s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Kako se očekuje, oni će razgovarati o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima. Nezaobilazne teme će biti turski pregovori za članstvo u EU, koje Hrvatska snažno podržava i pomaže svojim znanjem i iskustvom, zatim stanje u jugoistočnoj Evropi, posebno u BiH, i predstojeći samit NATO-a u Varšavi u julu.

Grabar-Kitarović i Erdogan imaće na dnevnom redu i borbu protiv terorizma, stanje u Siriji i Iraku, energetsku bezbednost i migrantsku krizu.

U sredu će dvoje predsednika biti na hrvatsko-turskom ekonomskom forumu koji organizuje Hrvatska privredna komora i govoriće učesnicima skupa, prenosi Hina.

Erdogana očekuju i sastanci s predsednikom Sabora Željkom Rajnerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Poslepodne će se u HNK održati svečana akademija povodom 100. godišnjice priznanja Islama za tradicionalnu veroispovest u Hrvatskoj.

Kako ističu na Pantovčaku, ne postoji bolje integrisana manjina u Evropi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj, navodi Hina.

Erdogan posetu Hrvatskoj završava otvaranjem turskog kulturnog centra u centru Zagreba.

Obe zemlje pridaju veliku važnost ovoj poseti, a to se može videti i po delegaciji u Erdoganovoj pratnji, navodi Hina. U Zagreb dolaze ministri pravosuđa, evropskih poslova, privrede, energetike, kulture i turizma, kao i više od 90 poslovnih ljudi na ekonomski forum.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva