:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 26, 2016   12:05

0

131

Erdogan danas u Zagrebu

Na sastanku državnih zvaničnika Hrvatske i Turske razgovaraće se o bilateralnim pitanjima, izbegličkoj krizi, borbi protiv terorizma i privredi.

Hrvatski mediji navode da Turska očekuje od Hrvatske snažnu podršku za nastavak pregovora za ulazak u EU, koji su počeli istog dana u Luksemburgu za obe države.

Očekuje se da će razgovorima turskih i hrvatskih zvaničnika u Zagrebu prisustvovati i članovi Predsedništva BiH.

Erdoganov dolazak u Zagreb, kako se ocenjuje, ima i važnu političku dimenziju, pre svega oko izbegličke krize i borbe protiv terorizma.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da turski predsednik u Zagreb dolazi nakon neočekivanog i gotovo dramatičnog dolaska šefa CIA-e Džona Brenana prošle sedmice Sarajevu te jučerašnjeg odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel i Donalda Tuska u južnu Tursku.

Merkel je želela da se uveri u izbegličkom kampu u blizini granice sa Sirijom hoće li Turska obećanih šest milijardi evra korisno iskoristiti za izbeglice.

Prve isplate od novoosnovane ustanove u EU za izbeglice u Turskoj krenule su, a za Merkel je neobično važno dobiti turske garancije za dalju saradnju.

Suđenje novinarima Canu Dundaru i Erdemu Gulu, koji su objavili tekstove u kojima tvrde da je Turska isporučivala oružje sirijskim pobunjenicima i kritikovali predsednika Erdogana, zakomplikovalo je nemačko turske odnose, navodi list.

Za Hrvatsku je sve ono što se u ovom trenutku događa na tursko-grčkoj granici od izuzetne važnosti jer bi otvaranje nove izbegličke rute preko Kosova i Crne Gore do juga Hrvatske bilo pogubno za turističku sezonu.

"O razmerama izbegličke krize i ulozi Turske razgovaraće se i u Zagrebu. Mi smo itekako zainteresovani i za sigurnosni aspekt kada je reč o terorizmu, pa će i to biti jedna od tema razgovora Grabar-Kitarović i Erdogana", rečeno je "Jutarnjem listu" u kabinetu predsednice.

Inače, Erdogan će u Zagreb doputovati iz Bakua, gde učestvuje na Sedmom globalnom forumu Saveza civilizacija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva