:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   12:05

0

137

Erdogan: Na pomolu sukob civilizacija

"Sa velikom zabrinutošću pratimo napade na islam koji se kriju iza napada na satirični magazin u Francuskoj", rekao je Erdogan, koji je postao sve glasniji kritičar onoga što smatra rastućom islamofobijom na Zapadu, prenosi Rojters.

"Uprkos svim našim nastojanjima da to sprečimo, teza o sukobu civilizacija se obistinjuje", istakao je turski predsednik danas na sastanku sa privrednicima u Ankari.

Ne spominjući imena, Erdogan je, takođe, ocigledno kritikovao francuske vlasti zbog toga što su dozvolile Ajat Bumedijen, supruzi jednog od naoružanih napadača, da otputuje u Tursku u danima nakon napada izvedenih prošle nedelje, a za koju se veruje da je sada u Siriji.

"Oni govore o ljudima koji prolaze kroz Tursku, ali bi trebalo da prvo nauče kako da provere pasoše kada ti ljudi napuštaju njihovu zemlju", primetio je turski predsednik.

Turska je pojačala pograničnu bezbednost nakon što se suočila sa kritikama da je dozvolila stotinama evropskih budućih militantnih aktivista da pređu u susednu Siriju i pridruže se radikalnim grupama, uključujući džihadističku organizaciju Islamska država.

Neimenovani francuski zvaničnik je rekao ranije ove nedelje da je obaveštajna saradnja između Pariza i Ankare snažna i naglasio da Turska nije kriva što nije uhapsila Bumedijen, podseća britanska agencija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva