:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

206

EPS: Promenom snabdevača pokušavaju da izbegnu obaveze


Zakonska je obaveza da se pre menjanja snabdevača, prema prethodnom izmiri dug, ističe EPS.




"Grad Valjevo je tri puta pokušao da to izbegne. Grad Kraljevo je u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I grad Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze", navodi se u saopštenju EPS-a.



Iako je JP EPS imao pravo da primeni meru isključenja ovih kupaca, navodi se da ih je prebacio na rezervno snabdevanje, kako bi građani imali javno osvetljenje u svom mestu i bili bezbedni.



"JP 'Elektroprivreda Srbije', kao i ostali snabdevači, učestvuje na tenderima velikih komercijalnih kupaca, sa cenom koja je ispod tržišne i kada je reč o ovoj kategoriji kupaca. Prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017. veće su u Hrvatskoj nego u Srbiji za čak 28,6 odsto, kada je reč o potrošnji od 500.000 do dva miliona kilovat-časova", navodi se u saopštenju.



Tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva