:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

143

EPS osniva kompaniju za trgovinu strujom na KiM

U tekstu sporazuma o energetici navedeno je da su se dve strane saglasile, a u skladu s "Dogovorom o energetici" koji su dvojica premijera potpisala septembra 2013, da će Kosovo dozvoliti EPS-u da osnuje kompaniju za trgovinu električnom energijom u pokrajini i to u skladu sa svojim nediskriminatornim obavezama u okviru Energetske zajednice, ali i s pravnim i regulatornim okvirom Kosova.

EPS će kosovskoj Agenciji predati dokumente za registraciju tog posla pre kraja avgusta 2015. godine i on bi trebalo da bude odobren za sedam dana, "ElektroSever" će praktično podneti zahtev za licencu na osnovu koje će moći da obavlja uvoz, izvoz i tranzit i ta će joj licenca biti odobrena.

Licenca za snabdevanje će važiti od trenutka kada Elektromreža Kosova (KOSTT) postane clan organizacije ENTSO (Udruženje evropskih operatora prenosnih sistema elektricne energije).

"ElektroSever" će potpisati sporazume sa KOSTT-om da bi mogao da učestvuje na tržištu električne energije Kosova i imaće pravo na izdavanje i naplatu računa, što su uobičajene aktivnosti kompanije za snabdevanje strujom.

U Sporazumu je navedeno da će obe strane nastaviti, uz posredovanje EU, da rade sve što je potrebno kako bi omogućile "ElektroSeveru" da pruži usluge distribucije na osnovu principa iz "Dogovora o energetici“.

Srbija i Elektromreža Srbije (EMS) podržace zahtev KOSTT-a za potpisivanje sporazuma o interkonekciji sa ENTSO, uključujuci i u žalbenom postupku.

Na kraju Sporazuma o energetici navedeno je da "Kosovo smatra da je "imovina na teritoriji Kosova u vlasništvu Kosova", a da Srbija smatra da je "imovina na teritoriji Kosova u vlasništvu Srbije", pri čemu se obe strane pozivaju na Rezoluciju 1244 i na Ustav Srbije, odnosno Ustav Kosova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva