:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

183

EPS do 2025. za zaštitu životne sredine daće 864 miliona evra

To će doneti smanjenje emisija sumpor dioksida za 90 odsto, azotnih oksida za 45 odsto i praškastih materija za 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine, dodaje se u saopštenju sa skupa.

 
Nacrt akcionog plana EPS za zaštitu i unapređenje životne sredine od 2016. do 2025. godine predviđa ulaganja u smanjenje zagađenja vazduha, zemljišta i voda, ali i u upravljanje otpadom, rekao je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju EPS.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da EPS ima određene obaveze koje mora da ispuni zbog članstva Srbije u Energetskoj zajednici (84, EZ), ali i pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (84, EU).

Ona je istakla da se dosta radi na tome da ta kompanija dostigne standarde koji važe u EU, ali je i podsetila da ove norme nisu postojale kada je Srbija gradila svoje najveće energetske kapacitete, navodi se u saopštenju Balkanmagazina.

Proteklih godina se sprovodi modernizacija tih postrojenja, ali veoma je teško kada nešto što je izgrađeno odavno morate da uklopite u nove standarde i zato podržavamo napore EPS na ovom putu, koji je usko povezan i sa pregovorima o poglavljima 15 i 27, rekla je Filipović.

U proteklih deset godina EPS je investirao tri milijarde evra u modernizaciju proizvodnjih kapaciteta, ekologiju, unapređenje distributivne mreže i pripreme za gradnju novih elektrana.

Kao rezultat povećana je snaga za 200 MW u termoelektranama (84, TE), a za 140 u hidroelektranama (84, HE), kao i proizvodnja u TE sa 18 na 25 TWh.

Oko 650 miliona evra biće investirano u zaštitu vazduha, oko 53 miliona evra je namenjeno za zaštita zemljišta, 43 miliona evra će se iskoristiti za zaštitu voda, 115 miliona evra koštaće ulaganja u upravljanje otpadom i oko pola miliona evra u reorganizaciju sistema zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva