:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2015   12:32

0

136

EP sutra o Srbiji

U nacrtu, koji je Mekalister ranije objavio, se konstatuje da je Srbija tokom prethodne godine znatno napredovala u približavanju EU kroz otvaranje pregovora u pridruživanju, unutrašnje reforme i razvoju regionalne saradnje.

U nacrtu rezolucije se ukazuje da je temeljna primena usvojenih reformskih zakona ključni indikator uspeha procesa integracija i da je neophodan dalji napredak na reformi pravosuđa kako bi što pre bila otvorena poglavlja 23 i 24 pregovaračkog procesa koja se odnose na vladavinu prava.

Sem toga, izražava se žaljenje što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji, uz poziv vladi da spoljnu politiku što pre uskladi sa evropskom.

Konstatuje se i da je u protekloj godini došlo do pogoršanja uslova za puno izražavanje slobode mišljenja u Srbiji, uz zahtev da se vlasnički odnosi u medijima učine transparentnim.

Kada je reč o dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Mekalisterov nacrt konstatuje da je ovaj proces tokom prošle godine bio usporen, zbog izbora u Srbiji i na Kosovu, uz poziv da se dijalog na visokom političkom nivou što pre nastavi.

"Podvlačimo da pregovarački okvir zahteva napredak u procesu normalizacije pod poglavljem 35 paralelno sa napretkom ostalih poglavlja, kao i da poglavlje 35 treba otvoriti među prvima", stoji u dokumentu.

ÄŒlanovi Spoljnopolitičkog komiteta EP će od sutra podnositi amandmane na ovaj predlog, a finalni dokument će posle još jednog kruga rasprave biti usvojen na plenarnoj sednici EP u martu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva