:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2016   12:05

0

127

EP: Otvaranje poglavlja priznanje napretka Srbije

Takvu ocenu su podržali praktično svi poslanici u Spoljnopolitičkom odboru (SPO) EP koji je razmotrio nacrt rezolucije o Srbiji koja, sa danas usaglašenim amandmanima, treba da bude usvojena 28. januara u ovom Odboru, a potom i na plenarnom zasedanju EP.

Mekalister je naglasio da sporazumi Beograd - Priština o Zajednici srpskih opština i drugim temama jesu "ključna dostignuća koja moraju biti sprovedena".

"Pravi težak posao u tom cilju počinje sada", ukazao je izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister je u završnoj reči rasprave podvukao da očekuje da što pre, u prvoj polovini ove godine, u pregovorima Srbija - EU, budu otvorena poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama, kao i druga poglavlja.

Svi poslanici su pozdravili i podržali suštinsku poruku nacrta rezolucije u kojoj se srpskim vlastima odaje priznanje za napredak u evropskim reformama, što je i otelotvoreno u otvaranju poglavlja u pregovorima s EU.

Mekalister, koji je pripremio nacrt rezolucije, istakao je da je njegov cilj bio da se upriliči uravnotežen i pošten tekst rezolucije koji bi prepoznao i pohvalio napredak koji je ostvarila Srbija.

U nacrtu rezolucije se navodi da Evropski parlament pozdravlja mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama i poziva vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme.

Takodje se naglašava i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

U pripremnom dokumentu se izražava očekivanje da poglavlja 23 i 24 budu otvorena početkom ove godine, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosudja i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo.

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu u delo, dodaje se u nacrtu rezolucije. Takođe se "pozdravlja napredak Srbije u stvaranju uslova za privredjivanje kroz smanjivanje budžetskog deficita i reforme radnog prava i politike zapošljavanja".

EP "podstiče srpske vlasti da pospeše klimu za investicije, naglašava važnost brze restrukturacije javnih preduzeća" i poziva Srbiju da zakone o državnim subvencijama usaglasi sa pravnom tekovinom EU.

Evropski parlamentarci takodje odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rešavanju imigracione krize.

Oni "pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglase s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji".

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvestan napredak u bitki protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti zbunjivača i ukazuje na nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da "udvostruče napore u bori protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predvidjeno akcionim planom za poglavlje 24".

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tela i "izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija".

U dokumentu se naglašava "uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije".

EP "poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima", uz uvid u vlaništvo i finansiranje medija.

Takođe se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina i kaže da "autonomija Vojvodina ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predvidja ustav".

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) razmotrio je danas u Strazburu nacrt rezolucije o Srbiji u kojoj se ukazuje na ključnu važnost dijaloga Beograda i Prištine i traži sprovodjenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i drugim temama, kako je to podvukao i za to dobio podršku poslanika izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister.

"Evropski parlament", kako se navodi u nacrtu rezolucije, "poziva Srbiju i Kosovo da odustanu od svih negativnih poruka, krenu ka potpunom sprovodjenju u dobroj veri dosad zaključenih dogovora i nastave s odlučnošću proces normalizacije".

Takodje se "pozdravlja volja koju i dalje pokazuje Srbija u normalizaciji odnosa s Kosovom i sprovodjenju važnih sporazuma, poput onoga od 25. avgusta 2015. o stvaranju Udruženja/Zajednice opština sa srpskom većinom".

Spoljnopolitički odbor EP treba da 28. januara usvoji tekst rezolucije, a potom će o tome i u plenumu raspravljati EP.

U dosad usaglašenom tekstu se ukazuje i na volju Beograda da do kraja sprovede i sporazume o energiji, telekomunikacijama i mostu u Mitrovici i ukazuje na dostignuća na drugim poljima.

Evropski parlamentarci "ohrabruju Srbiju i Kosovo da utvrde nova područja dijaloga, što će pospešiti život stanovništva i srediti u potpunosti njihove odnose".

U dokumentu EP se "izražava nada da pitanje odbacivanja molbe Kosova za članstvo u Unesku neće zakočiti dijalog".

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva