:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2017   12:05

0

141

EP o stabilizaciji i pridruživanju Srbije

Na sednici će učestvovati članovi odbora koji čine poslanici Narodne skupštine Srbije i predstavnici EP iz svih poslaničkih grupa, a nakon dvodnevne sesije očekuje se da parlamentarci usvoje zajedničku Deklaraciju sa preporukama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Sednicom će kopredsedavati Eduard Kukan, slovački poslanik u EP, i Vladimir Orlić, narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Prema saznanjima portala "Juropean Vestern Balkans" (EWB), tokom dvodnevnog zasedanja poslanici oba parlamenta razmeniće mišljenja sa Danijelom Šaerom, ambasadorom Estonije u Srbiji, s obzirom na to da Estonija u drugoj polovini predsedava Savetom EU.

Na sednici će u dijalogu ispred Evropske komisije učestvovati Veva Ruiz, direktorka za Zapadni Balkan u direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju, kao i Eduard Auer, rukovodilac odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove. U radu Odbora će učestvovati i Ksenija Milenković, ispred Ministarstva za evropske integracije Srbije.

Kukan je ocenio da je predstojeći sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje dobra prilika da se otvoreno razgovara o izazovima i problema Srbije u procesu pristupanja EU.

"Razgovaraćemo o pitanjima osnovnih prava i sloboda, funkcionisanja demokratskih institucija i uloge parlamenta u procesu integracije Srbije. Štaviše, posmatramo sa posebnim interesom i dugo čekani dijalog u Srbiji o budućnosti Kosova i želimo da naučimo od naših partnera kako će ovaj dijalog funkcionisati", rekao je za on za EWB.

Kukan je najavio raspravu o ljudskim pravima, sa posebnim naglaskom na rodnoj ravnopravnosti i nasilju u porodici, i rekao da je pre samo nekoliko meseci Evropski parlament naglasio značaj ovih pitanja u kontekstu regiona Zapadnog Balkana.

Poslanici će razmatrati i pitanja pristupnih pregovora Srbije, dijaloga Beograda i Prištine, ulogu nezavisnih regulatornih tela, pitanja iz oblasti ekonomije, zapadnobalkanske migracione rute, kao i saradnje EP i Narodne skupštine Srbije.

"Očekujem da će nam ovaj sastanak parlamentarnog odbora za stabilizaciju i priduživanje dati priliku da bolje razumemo situaciju u Srbiji i omogućimo našim partnerima iz Narodne skupštine da razumeju naše stavove o ključnim pitanjima vezanim za proces integracije Srbije", zaključio je Kukan.

Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije trebalo je da bude održana u Strazburu na proleće, ali je zbog zamrzavanja putovanja u Francusku na tri meseca od strane Vlade Srbije, a zbog odluke suda u Kolmaru, otkazana.

Peta sednica Odbora održana je septembra 2016. i zajedničkom Deklaracijom posebno je pozdravljeno otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost) i tekuća reforma javne uprave, navodi EWB.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva