:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 18, 2015   13:56

0

222

Enesu Haliloviću nagrada "Meša Selimović"

Bogutović, osnivač nagrade "Meša Selimović" sa Ognjenom Lakićevićem, koja se dodeljuje po 27 put, kazao je da je u ovogodišnjem Velikom žiriju "Večernjih novosti" za knjigu godine učestovalo 49 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara, a što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika i pripadaju svim generacijama.

Kritičari su ovoga puta predložili 85 knjiga. Svaki član žirija mogao je da izdvoji pet knjiga svih žanrova, iz pera savremenih domaćih autora objavljenih u 2014. uz kratko obrazloženje.

Od do sada nagrađenih knjiga "Zidovi" su 11. pesnička zbirka ovenčana "Mešinom" nagradom, dok je na drugom mestu "Svedočenje" Nikole Vujčića (NB "Stefan Prvovenčani").

Na trećem mestu je "Jedro nade "Nikole Malovića (Laguna), dok su četvrto podelile knjige "Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida (Laguna) i "Srpska kultura 1900-1950." Petra Pijanović (Službeni glasnik).

Peto mesto je pripalo Vesni Kapor sa knjigom "Po sećanju se hoda kao po mesečini", dok je na šestom "Sabo je stao" Otao Horvata (Kulturni centar Novog Sada).

Sedmo mesto dele "Životinjsko carstvo" Davida Albaharija (Čarobna knjiga), "Crna kutija" Radmile Lazić (NB "Stefan Prvovenčani") i "Razbrajalica" Lasla Blaškovića (Arhipelag).

Osmo mesto je pripalo "Dolini srpskih kraljeva" Milisava Savića (Raška škola), deveto je osvojila "Carminba galli" Nikole Živanovića (NB "Stefan Prvovenčani), dok je deseta knjiga Slavice Garonje "Povratak u Arkadiju" (Srpska književna zadruga).

Halilović (1977) koji je jutros doputovao iz Novog Pazara izjavio je da će "u ovom trenutku prvu pomisao i najdublje osećanje prećutati".

"Želim da svakoj vesti pristupim hladnokrvno. Oslonjen na sudbinu, bez pompe, bez suvišnih emocija, primio sam ovu vest i odmah pomislio da je strpljenje bolje od svega na ovom svetu", istakao je laureat i dodao da "nema toga posla u kojem strpljenje igra tako važnu ulogu kao u pisanju. Pisanje, to je dugo posmatranje, mišljenje, dugo sedenje, redigovanje, skapavanje nad tekstom. Bez strpljenja pisac je nezamisliv".

Halilović je na kraju podsetio da je i Meša pisao o zidu.

"On kaže da iza zida, iza nevidljivog stropa bije kurdet-sat, nezaustavljiv hod sudbine. Čini mi se da taj hod obuhvata naša nastojanja, zablude, misli i sećanja. Savremeni čovek jeste zarobljen, ali ne samo fizičkim zidovima. Svuda po svetu crne ideologije, šou programi, jeftina zabava, površnost i ponajviše sebičnost učinile su savremenog čoveka zarobljenikom koji je sveden na prostog potrošača.Teško je onima koji ne čitaju, a još je teže onima koji čitaju", zaključio je pesnik koji je brojnim nagradama sada priključio i jednu od najcenjenijih.

Nagrada koja se sastoji od povelje, reljefa sa likom Meše Selimovića i novčanog iznosa biće uručena početkom prve polovine marta u Narodnom pozorištu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva