:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 14, 2015   12:05

0

202

Emirati ulažu u turizam Srbije



Sa postojećim i najavljenim investicijama iz te zemlje počelo je da raste i interesovanje turista iz Emirata za Srbiju, dok su naši turisti već uveliko otkrili lepote te zemlje.

Pored toga što je aviokompanija Etihad suvlasnik Er Srbije, za razvoj saradnje u oblasti turizma značajno je i što je kompanija "Kopaonik Property Investment LLC." iz Abu Dabija kupila Hotel Jugobanke na Kopaoniku, od Direkcije za imovinu, za 1,5 milona evra.

Kompanije iz UAE zainteresovane su da ulažu u turizam i objekte zdravstveno-rekreativnog turizma.

U intenzivnim kontaktima zvaničnika dve zemlje, pominjani su različiti projekti, kao što je izgradnja luksuznog hotela na mestu oštećene zgrade Generalštaba u Beogradu, izgradnje jednog od najvećih terena za polo na lokaciji hipodroma u Preljini, rekonstrukcije jedne banje na teritoriji čačanske opštine i izgradnje hotela na Kopaoniku.

Podsticaj dolasku gostiju iz Emirata doprineće i realizacija projekta "Beograd na vodi", u vrednosti od tri milijarde dolara, u okviru koga kompanija "Eagle Hills" želi da izgradi stambene, poslovne i hotelske objekte.

Robna razmena dve zemlje trenutno nije velika.

Prema podacima privredne komore Srbije, Srbija je 2014. godine u UAE izvezla robe u vrednosti od 20,5 miliona dolara, dok je vrednost uvoza iznosila nešto iznad osam miliona dolara.

Srbija je u tu zemlju najviše izvozila gorivo za mlazne avione, cigarete, opremu za telekomunikacije, prikolice i poluprikolice, drvnu građu, vojnu opremu i masine za građevinsku industriju.

Prema podacima Narodne bamke Srbije, ukupna neto direktna ulaganja UAE u Srbiju u u periodu 2005-2014. godine iznose 36,5 milona evra

Od toga je 31,7 miliona evra uloženo samo u 2013. godini, čime je UAE zauzeo 11. mesto na listi stranih investitora.

Polovinom decembra prošle godine, NBS je dala dozvolu za rad banci iz UAE "Mirabank, AD Beograd" sa ulogom od 300 miliona evra.

Banka je u vlasništvu međuarodne "Rojal grupe", čije je sedište u Abu Dabiju. To je prva grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije od 2008. godine.

Osnivanje banke podržaće buduće najavljene investicije u Srbiju.

Pored velikog projekta "Beograd na vodi", tu je i najavljena investicija od 20 miliona dolara kompanije "Alubond Europe".

Ona je od toga do sada već uložila 6,6 miliona dolara u fabriku za proizvodnju metalnih kompozitnih panela, u Banatskim Karlovcima, kao grinfild investiciju, a planirano je da u narednom periodu otvori i pogon za bojenje limova u Opovu, u Vojvodini.

Tu kompaniju je 2009. godine, u Srbiji osnovala emiratska firma "Mulk Holdings FZC".

Velike mogućnosti za investiranje postoje i u sektoru poljoprivrede, gde je sa kompanijom "Al Rawafed" potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća, a planirana investicija vredi 140,5 miliona evra.

Kompanija Al Dahra International Investment LLC je u aprilu 2014. godine, kupovinom od domaćeg privatnog društva “Rudnap Group ad Beograd”, preuzela 51 odsto udela u kapitalu društva "Rudnap Agrar doo“, čime je postala većinski vlasnik novoosnovanog društva “Dahra Rudnap doo” Beograd.

Prema podacima Agencije za privredne registre, ukupna vrednost uloženog kapitala Al Dahra International Investment LLC je 290,6 milona dinara.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva