:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2015   12:05

0

115

Ekstradicioni pritvor Oriću odložio posetu

U saopštenju Službe za saradnju sa medijima Predsednika se navodi da Srbija značajnu pažnju posvećuje negovanju kvalitetnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.Štaviše, kao lider u regionu, Srbija je faktor mira i stabilnosti, a potvrda toga trebalo je da bude sutrašnja poseta Sarajevu i susret sa članovima Predsedništva BiH.


Bošnjački član Predsedništa BiH Bakir Izetbegović zatražio je danas od srpskog i hrvatskog člana kolektivnog šefa države odlaganje posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu do okončanja ekstradicijskog postupka u slučaju hapšenja ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića.

Kako je precizirano u saopštenju Predsedništa BiH, formalni zahtev za odlaganje posete srpskog predsednika, planirane za sutra, 16. juna, Izetbegović je uputio predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću i hrvatskom članu Draganu ÄŒoviću.

"Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična poseta predsednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne bi doprinela ciljevima zbog kojih je planirana. Zbog toga zahtevam da se planirana poseta odloži i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švajcarskim pravosudnim organima, te povratka Orića u BiH", obrazlaže zvoj zahtev Izetbegović.

U zahtevu se, između ostalog, navodi da je tokom 2013. godine između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije potpisan Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena krivična dela voditi prvenstveno u državi čije državljanstvo ima osumnjičeni.

Navedeni protokol, navedeno je, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između BiH i Srbije, predviđa mogućnost ustupanja krivicnog gonjenja državi osumnjičenog.

"S obzirom da gospodin Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan njenim organima gonjenja, očekivali smo da će, u duhu dobrosusedskih odnosa, Republika Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dveju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švajcarskoj neće uputiti zahtev za ekstradiciju Orića", stoji u saopštenju.

Prema informacijama koje su diplomatskim kanalima dobili od švajcarske strane, piše bošnjački član Predsedništva, Ministarstvo pravde Srbije je 12. juna 2015. godine, ipak, uputilo švajcarskim vlastima zahtev u kojem traži ekstradicijski pritvor za Orića.

Takav postupak Republike Srbije, smatra Izetbegović, u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dve države, kao i odredbama navedenog protokola.

U Kabinetu Nikolića Tanjugu je ranije danas rečeno da će poseta predsednika Srbije Sarajevu, po svemu sudeći, biti odložena.

Izetbegović je, naime, predložio Nikoliću da se poseta odloži kako bi bila održana u povoljnijim političkim okolnostima.

Inače, trebalo je to da bude prva zvanična poseta predsednika Nikolića BiH, od kad je izabran za predsednika Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva