:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2017   12:05

0

192

Eksplozija na gasnom čvorištu u Austriji, prekid isporuka


"Zbog vanredne situacije u Evropskoj uniji doći će do privremenog pada u tranzitu prirodnog gasa širom Ukrajine u pravcu Slovačke", saopšteno je iz te kompanije, a prenosi agencija Rojters.




Ukrajina će se, kako je saopšteno, suočiti i sa značajnim padom isporuka gasa iz Mađarske zbog eksplozije, ali će smanjenje isporuka uspeti da neutrališe zahvaljujući rezervama u podzemnim skladištima.



"Ključna ruta za dopremanje gasa iz Slovačke do Ukrajine ostaje neugrožena", saopšteno je iz kompanije.



U austrijskom gasnom čvorištu Baumgarten jutros je došlo do eksplozije zbog tehničkog kvara, u kojoj je jedna osoba izgubila život, a najmanje 18 lica je povređeno.



Ukrajina, koja je prethodno uvozila gas iz Rusije, prešla je na kupovinu gasa od susednih članica EU, u nastojanju da smanji zavisnost od Moskve posle 2014. godine i pripajanja Krima Ruskoj Federaciji.



"Vatra koja je izbila u austrijskoj gasnoj stanici, prouzrokujući prekid isporuka Italiji i još nekim zemljama i skok cena gasa u čitavoj Evropi, potpuno je ugašena", saopštili su iz kompanije "Gas Konekt Austrija" koja upravlja tim kompleksom.


Evropska komisija je saopštila da pažljivo prati situaciju, nakon što je Italija proglasila vanredno stanje zbog prekida isporuka gasa iz tog kompleksa.



"Komisija je u kontaktu sa svim članicama preko Grupe za gasnu koordinaciju EU i nastavlja da pažljivo prati situaciju. Razumemo da je uzrok eksplozije čisto tehničke prirode", izjavio je portparol Evropske komisije.



ÄŒvorište Baumgarten je najveća stanica za uvoz i preuzimanje gasa u Austriji, a u njega dolazi gas iz Rusije, Norveške i drugih zemalja, gde se meri, proverava i priprema za dalji transport.



Postrojenje je izgrađeno 1959. godine kao crpna stanica gasnog polja u Cverndorfu, a potom je pretvorena u čvorište.



Ovo čvorište važi kao jedno od najvažnijih u snabdevanju Evrope.



Preko Baumgartena idu veliki tranzitni gasovodi ka Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj.



Oko jedna trećina uvoznih količina gasa iz Rusije ide preko čvora Baumgarten.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva