:

:

TV Most

Foto: Železara Smederevo

clock

Mart 18, 2015   12:05

0

138

Eksperti: Solidan oporavak centra i istoka Evrope

Istraživanje je pokazalo i da međunarodne kompanije traže nove lokacije koje imaju potencijala za rast, te da Srbiju i Bugarsku stavljaju na vrh liste 10 zemalja sa očekivanim organskim rastom u 2015. godini.

Istraživanje "Rizici i mogućnosti poslovanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi", urađeno za potrebe TMF Grupe, a koje je objavilo Istraživačko odeljenje Ekonomista ukazuje i na to da se glavni deo regiona Centralne i Istočne Evrope ekonomski oporavlja i da se poslovni rezultati poboljšavaju nakon perioda 2010-2013. kada je oporavak bio spor.

Istovremeno, kako je navedeno, postoje pozitivni inicijalni indikatori u Jugoistočnoj Evropi koji ukazuju na to da pojedina tržišta ovog regiona pokazuju znake blagog oporavka iako oporavak nije potpun.

Istaknuto je da kompanije koje šire svoje poslovanje u Centralnoj i Istočnoj Evropi imaju koristi od opšteg, stabilnog ekonomskog razvoja kao i iznosa korporativnog poreza koji je niži nego u većini zemalja Zapadne Evrope.

Zemlje Jugoistočne Evrope, tačnije Bugarska, Hrvatska, Srbija i Slovenija predstavljaju tržište od 20 miliona stanovnika, a međunarodne kompanije, kako je navedeno, traže nove lokacije koje imaju potencijala za rast.

"Kompanije očekuju da će ova tržišta rasti te stavljaju Srbiju i Bugarsku na vrh liste 10 zemalja sa očekivanim organski rastom u 2015", navedeno je u istraživanju.

Duboke strukturne reforme, u srednjoročnim i dugoročnim prognozama, predstavljaju šansu za srpsku ekonomiju i njeno ozdravljenje.

"Međutim, ekonomska i poslovna predviđanja za narednih 18 meseci mogu biti nepovoljna zbog smanjenja plata i penzija, veće stope nezaposlenosti uzrokovane restrukturiranjem javnih preduzeća i novim Zakonom o privatizaciji, niskog nivoa poverenja potrošača, kao i poslovne zajednice, i smanjenog izvoza u EU zbog slabog opravka,i usporenog rasta u Rusiji i bivšim republikama SSSR", navodi se u istraživanju.

Takođe je ukazano da skok vrednosti švajcarskog franka, otkazivanje projekta Južnog toka, kao i mere štednje i fiskalne konsolidacije, koje generalno smanjuju opštu potrošnju, mogu imati negativne efekte.

Generalni direktor TMF Group Srbija Jelena Ćuk je istakla da ova kompanija i nakon 13 godina provedenih na tržištu Srbije vidi dobar potencijal za međunarodni biznis koji je u potrazi za rastom prodaje u Jugoistočnoj Evropi.

"Srbija ima povoljne poreze, kao i niz ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, između ostalog, sa mnogim zemljama EU, kao i Kanadom, Kinom, Indijom i Rusijom", ukazala je Ćuk.

TMF Grupa je vodeća globalna agencija za pružanje poslovnih usluga klijentima koji posluju i investiraju u međunarodnom ambijentu i koja posluje u preko 80 zemalja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva