:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2015   11:55

0

237

Ekskluzivno:Obraćanje direktora Kancelarije za KIM

Poštovani građani Republike Srbije,

Danas je 17. februar, dan na koji je pre tačno sedam godina grupa poslanika privremenog pokrajinskog parlamenta A.P. Kosovo i Metohija, vršeći nasilje nad osnovnim odredbama domaćeg i međunarodnog prava, ali i nad nespornim istorijskim činjenicama, jednostrano proglasila sopstvenu državnost na teritoriji naše zemlje.

Odluka koju je tada, izlazeći iz nadležnosti utvrđenih privremenim ustavnim okvirom, donela grupa poslanika privremenog pokrajinskog parlamenta protivpravna je, i za Srbiju ni danas, baš kao ni tada, ne proizvodi pravno dejstvo.

Pre sedam godina, na današnji dan, pojedine političke vođe kosovskih Albanaca dale su sebi za pravo da, mimo svih međunarodno pravnih tekovina pokušaju da uspostave privatnu državu na delu naše teritorije, po vlastitom pravu i merilima, trudeći se bezuspešno tokom prethodnih godina da ostvare opšte međunarodno priznanje i promovišu veštački državni identitet.

Danas, u svetlu turbulentnih događanja na evropskoj i svetskoj političkoj sceni, sa žaljenjem konstatujemo da je olako shvatanje mećunarodnog prava, shvatanje čija je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije paradigmatski primer, predstavljalo veliku grešku i zabludu.

U vremenu u kome su se tmine rata i prekrajanja granica nanovo nadvile nad Evropom, vidljivije nego bilo kada u prethodnih sedam godina, postaju jasne opasnosti "kosovskog presedana", kako su ga nazivali oni koji su umirivali savest sveta, tvrdeći da se ono što se desilo Srbiji, a to je parčanje njene teritorije, više nikada neće ponoviti.

Danas, gotovo samo oni kojima manjka znanja ili iskrenosti, ne bi makar i privatno priznali da je pokušaj nasilne promene granica na Balkanu značilo napuštanje principa UN i prizivanje sablasti prekrajanja granica u Evropi silom, sablasti za koju smo bili uveravani da se više nikada neće ponoviti nakon užasa Drugog svetskog rata.

Mi danas ne posmatramo Kosovo i Metohiju kroz čisto istorijsko romantičarsku prizmu, mada sa ponosom ističemo da nam je na srcu, niti isključivo kao sedište svoje duhovnosti, već i kao živu spregu sa našim narodom, sa delom našeg nacionalnog bića, sa Srbima koji tamo žive, za čiji se boljitak trudimo, kako bi opstali na oranicama svojih predaka, na kojima bi im se, samo da mogu, rado ponovo pridružili svi oni koji su u nekom trenutku bili primorani da napuste teritoriju Kosova i Metohije.

Republika Srbija će nastaviti da pruža bezrezervnu podršku Srbima na Kosovu i Meohiji u zaštiti i ostvarivanju njihovih životnih, građanskih, verskih i imovinskih prava.

Duboko sam uveren da, uprkos svim nepovoljnim okolnostima, dokle god se Srbi budu okupljali u Visokim Dečanima, Gračanici i svim drugim manastirima i crkvama, onako kako su to oduvek činili, dokle god bude učitelja i đaka na Kosovu i Metohiji, vernih čuvara prosvetiteljske tradicije Pećke patrijaršije, dokle naši ljudi budu vadili i obrađivali rudu, sledeći zanat svojih predaka još od vremena kralja Milutina, ženili se, udavali i rađali, Srbija će sa svojim narodom opstati na Kosovu i Metohiji, uprkos bilo čijim htenjima, željama, interesima, prekrajanju međunarodnog prava i pokušajima falsifikovanja istorije.

Upravo zbog opstanka i boljitka našeg naroda, kako na Kosovu i Metohiji, tako i na čitavoj našoj teritoriji, Republika Srbija je pristupila teškim briselskim pregovorima, principijelno verujući u dijalog kao jedini mogući put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti, i to ne samo na područiju Kosova i Metohije.

Novonastali događaji na svetskoj pozornici nas uče na krajnje jasan način lekciji da jednostranost, neuvažavanje pozicije drugog, ekstremni akti i krajnja subjektivnost u međunarodnoj politici uvode u poraz humanosti i moralnu i društvenu krizu.

Srbija je ovu lekciju nešto ranije naučila, te se, preobražena svojim iskustvom iz poslednjih decenija, a svesna i sopstvenih grešaka u prošlosti, kada je reč o politici prema Kosovu i Metohiji, vodi dijalogom i kompromisom kao univerzalnim načelima na putu pravednog, trajnog i stabilnog rešenja za problem Kosova i Metohije.

I u budućim danima, Republika Srbija će nastaviti da pokazuje vlastitu budnost i trezvenost u smeru rešavanja kosovsko-metohijskog pitanja, uz nacionalnu odgovornost i punu svest o sopstvenim interesima - interesima srpskog, albanskog, romskog, goranskog, bošnjačko-muslimanskog, turskog življa na Kosovu i Metohiji, iskazujući punu i iskrenu spremnost da se zajedno sa pokrajinskim institucijama uhvati u koštac i sa nagomilanim ekonomskim problemima svih građana Kosova i Metohije, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i socijalnu pripadnost.

Živela Srbija!


Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju



Dato u Beogradu 17.2.2015.godine


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva