:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2017   12:05

0

150

Ekonomska regionalna saradnja najvažnija tema samita

Italinaski grad Trst nije slučajno odabran da bude mesto za četvrti susret lidera Zapadnog Balkana sa evropskim zvaničnicima. Trst predstavlja prirodan spoj zemalja Zapadnog Balkana i EU i na neki način on predstavlja i simbolčično povezivanje kada je reč o ovom samitu.

ÄŒini se da će reč povezivanje biti ključna kada je reč o ovogodišnjem samitu na kojim će se, osim premijera šest zemalja Zapadnog Balkana naći i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski predsednik Pauolo Đentiloni. Oni će razgovarati o tome šta su zemlje Zapadnog Balkana uradile kada je reč o regionalnom povezivanju ali i pridruživanju Evropskoj uniji.

Dosadašnja tri samita su pokazala da ekonomija prednjači u odnosu na politiku, a upravo će ekonomija biti i ključna na obvogodišnjem samitu - ekonomsko povezivanje i jača saradnja, zato što će biti potpisani i dogovoreni konkretni ekonomski projekti. Pre svega, biće potpisan ugovor o transportnoj zajednici gde će se zemlje Zapadnog Balkana dogovoriti o tome da imaju istu transportnu politiku što će u velikoj meri olakšati poslovanje i transport unutar samih zemalja.

Potom, tu je formiranje regionalnog ekonomskog područja, koje nije zamnena za evrointegracije, već korak ka tome što je šire od Cefte i gde će se osim trgovinskim pitanja uključiti i pitanja pokretljivosti radne snage ali i obrazovanja. Treće je aktiviranje komorskog investicionog foruma što je praktično servis i usluga malim i srednjim preduzećima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva