:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2018   15:12

0

120

EK smanjila prognozu rasta evrozone na 2,1 odsto


Prema letnjem Izveštaju o prognozama privrednog rasta EU, evozone i zemalja članica, koji je objavljen na veb sajtu Evropske komisije, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone dodatno će usporiti u 2019. godini na dva odsto, što je nepromenjeno u odnosu na prethodnu prognozu.


 


Komisija je revidirala naniže i procenu privrednog rasta EU za ovu godinu sa ranijih 2,3 odsto na 2,1 procenat, a prognoza za narednu godinu je zadržana na dva procenta.


 


Usporavanje privrede evrozone utiče na sve glavne ekonomije bloka, ali se očekuje da će teže pogoditi Italiju, jer će ta zemlja, kako se predviđa, u ovoj godini zabeležiti najniži rast u Evropi od 1,3 procenta (ranija prognoza je bila 1,5 odsto).


 


Isti toliki rast, od 1,3 odsto u 2018., predviđa se i za Veliku Britaniju.


 


- Očekuje se da će negativan uticaj trgovinskih sporova na evropsku i globalnu ekonomiju biti mnogo veći u slučaju eskalacije. Trgovinski ratovi nemaju pobednike, već samo žrtve - izjavio je evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi, a prenosi Rojters.


 


Rast cena nafte takođe doprinosi usporavanju rasta BDP-a, dok istovremeno, kako kažu u EK, utiče na ubrzanje inflacije u evrozoni. Inflacija u 19-članom bloku je projektovana na 1,7 odsto za ovu i sledeću godinu, sa ranije procenjenih 1,5 odsto za tekuću i 1,6 odsto za 2019. godinu.


 


Očekuje se da će Nemačka i Francuska, dve najveće ekonomije evrozone, ove i naredne godine izgubiti zamajac rasta. Prognoza privredne ekspanzija Nemačke za 2018. i iduću godinu smanjena je na 1,9 odsto sa prethodnih 2,3 odsto za ovu i 2,1 odsto za 2019.


 


Francuska ekonomija će, prema predviđanjima EK, ove godine i dogodine porasti 1,7 odsto, umesto ranije procenjenih dva odsto, odnosno 1,8 procenata, respektivno.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva