:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2018   12:05

0

167

EK: Hrvatska najlošija u EU u sprovođenju strukturnih reformi


"Ovo je prvi put da se u kuloarima Komisije tako eksplicitno govori o Hrvatskoj, makar i nezvanično, kao o najlošijoj državi u strukturnim reformama", navodi Večernji list.



Taj nezvanični komentar, kako se dodaje u tekstu, ima prilično snažno zvanično uporište kad se pogleda izveštaj o Hrvatskoj, napisan na 69 stranica, i kad se on uporedi s jednako opsežnim izveštajima za druge države članice Unije.



Hrvatska i dalje ostaje u Komisijinoj proceduri prekomernih makroekonomskih neravnoteža, zajedno s Kiprom i Italijom, a ekonomski stručnjaci EK zaduženi za Hrvatsku kažu da bi bilo dobro pogledati šta su uradile one zemlje koje su izašle iz prekomernih makroekonomskih neravnoteža, a to su od danas Francuska, Bugarska i Portugalija.



"Nisu te zemlje ništa bolje od Hrvatske, ali su sprovele strukturne reforme koje su najavile, dok Hrvatska po tome najlošije stoji. Tu je zaostajanje", kaže sagovornik Večernjeg lista u Briselu, koji je želeo da ostane neimenovan.



Izveštaj o Hrvatskoj sadrži, naravno, i pozitivne ocene. Očekivano, jer Hrvatska prolazi kroz četvrtu godinu ekonomskog oporavka, a rast je "široko utemeljen i robustan", piše u tekstu.



Ali, kao da svaka pozitivna ocena u izveštaju ima neko svoje "ali", dodaje Večernji i navodi da je rast dobar, ali da se presporo oporavljaju investicije koje bi doprinosile većoj stopi rasta bruto domaćeg proizvoda.




"Očekujemo i stalno govorimo o rastu investicija, ali one nikako da se dogode. Zbog toga i usporavanje rasta BDP-a u poslednjem kvartalu prošle godine", kaže jedan sagovornik, koji iz Brisela prati i analizira hrvatsku privredu. 



Fiskalna politika ide u dobrom smeru, ali strukturne reforme nisu napredovale, ocenjuje se dalje u izveštaju. Preduzimaju se neki koraci u racionalizaciji zdravstvenog sistema, ali dugovi bolnica se i dalje gomilaju.



Paket penzionih reformi opet je odložen, odustalo se od poreza na nekretnine... A kad je reč o ispunjavanju specifičnih ekonomskih preporuka koje je EU 2017. dala Hrvatskoj, kako se dodaje, tu je vlada ostvarila nikakav ili ograničen napredak.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva