:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

156

EK će analizirati isporuku ruskog gasa prekoTurske

Prema njenim rečima, viši organ izvršne vlasti Evropske unije će nakon toga doneti odgovarajuću odluku, prenela je ruska agencija Tas.

"Evropska komisija je uzela u obzir najavu Gasproma. Naše službe će sada proanalizirati taj plan s tačke gledišta njegove ekonomske održivosti, kao i normativno-pravne i tehničko-ekonomske opravdanosti i doneti konačnu odluku", kazala je Itkonen.

Kako je ranije u Moskvi rekao zamenik predsednika EK, Maroš Ševčović, EU je spremna da razmotri predlog šefa Gasproma Alekseja Milera o kupovini 50-60 milijardi kubnih metara ruskog gasa preko Turske.

"Gospodin Miler me je informisao o odluci da se pun obim gasa isporučuje preko Turske, umesto preko Ukrajine. Iskreno govoreći, bio sam veoma iznenađen tim predlogom, jer sam došao da razgovaramo o tome šta možemo da učinimo za energetsku bezbednost jugoistočne Evrope nakon otkazivanja izgradnje Južnog toka", kazao je Ševčovič.

Milerov predlog da evropske zemlje kupuju 50-60 milijardi kubnih metara ruskog gasa preko Turske, kako je dodao, "teško da će funkcionisati, ali moramo da se vratimo na njega i razmotrimo ga".

Po njegovom mišljenju, "taj predlog Gasproma nanosi štetu imidžu kompanije, kao pouzdanom snabdevaču".

Predstavnici Gasproma obavestili su juče Ševčoviča, da Naftogas Ukrajine preuzima manje količine ruskog gasa od onih koje su dogovorene u Briselu, da se zbog toga njihove zalihe gasa u podzemnim skladištima brzo smanjuju i da na teritoriji Ukrajine postoje tranzitni rizici za evropske potrošače.

Direktor ruskog gasnog giganta, Miler, je informisao Ševčovića o planovima Gasproma za izgradnju novog gasovoda do Turske po dnu Crnog mora, koji će obezbediti isporuku ruskog prirodnog gasa u količini od oko 60 milijardi kubnih metara na rursko-ruskoj granici, i poručio Briselu da požuri sa izgradnjom infrastrukture za prijem gasa iz Turskog toka.

"Naši evropski partneri su informisani o tome i sada je njihov zadatak izgadnja infrastrukture za transprot gasa sa granice Turske i Grčke", objasnio je Miler, i dodao da je Turski tok jedinstvena maršruta kojom će moći da se isporučuje 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa, koji sada ide preko Ukrajine. "Drugih varijanti nema", naglasio je on.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva