:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

156

EK: Beograd zasluženo sedište Transportne zajednice

"Imali smo različite ponude na stolu i nakon pažljivog razmatranja, izabrana je ona koja je najviše odgovorila kriterijumima koje smo postavili. Veoma sam srećna što je juče u Briselu konsenzusom potvrđen izbor sedišta i, pre svega, što će sedište biti u regionu", istakla je Bulc za Tanjug.

To će, kako ocenjuje, zaista ojačati osećaj "vlasništva" nad ovim projektom kod svih strana na Zapadnom Balkanu koje bi mogle da doprinesu njegovoj uspešnoj implementaciji.

"Pakt o osnivanju Transportne zajednice označava početak nove ere saradnje između Evropske unije i strana na Zapadnom Balkanu, kao i povezivanje čitave Evrope. Prvo, on jasno pokazuje da je region spreman da sarađuje i zajednički sprovodi neophodne reforme", ističe Bulc. 

Prema njenim rečima, to donosi stabilnost i predvidljivost, okruženje koje će privući investicije u region. 

"Drugo, Zapadni Balkan će s ovim sporazumom usvojiti i primeniti čitav niz evropskih transportnih pravila, propisa i standarda i sve to pre zvaničnog proširenja EU. Oni će, praktično, postati deo unutrašnjeg tržišta EU u skoro svim transportnim sektorima čim budu spremni", napominje komesarka EU za transport.

Na taj način će, ukazuje Bulc, značajno biti povećana efikasnost regionalne transportne mreže, a bolje transportne veze znače da će region moći da izvozi na velika tržišta, da privuče ulaganja i u druge sektore osim transporta i da podigne aktivnost turističke privrede.

"Konačno, ovaj sporazum predstavlja ključno sredstvo za poboljšanje svakodnevnog života građana i preduzeća, doprinoseći izgradnji dobrosusedskih odnosa, promovisanju mira i pomirenja u regionu i ubrzanju pregovora o pristupanju EU".

Na pitanje na koji način će EU pomoći zemljama Zapadnog Balkana u realizaciji ovog projekta, Violeta Bulc naglašava da je Unija snažno posvećena unapređenju transportne mreže u ovom delu Evrope i da na tome aktivno radi sa svim partnerima u regionu.

"Konkretno, Investicioni okvir za Zapadni Balkan (84, VBIF) je instrument finansiranja koji je već na snazi, koji alocira oko 150 miliona evra godišnje za infrastrukturne projekte, kroz kombinaciju različitih finansijskih mehanizama, uključujući grantove, zajmove i moguće privatne investicije", navodi Bulc. 

Taj investicioni okvir, kako objašnjava, prati osnovne transportne prioritete tako što se fokusira na ključne projekte vezane za bolje povezivanje ovih zemalja i celog regiona sa EU. 

"Mnogi projekti su već započeti. Među onim ključnima su most Svilaj između BiH i Hrvatske, i elektrifikacija glavnog dela železničkog koridora između Niša i Dimitrovgrada na granici sa Bugarskom. Pored VBIF-a, Mehanizam za povezivanje Evrope takođe doprinosi unapređenju mreže na Zapadnom Balkanu, pri čemu je prvi grant 2017. godine dodeljen Srbiji za projekte koji su namenjeni poboljšanju plovidbe Dunavom, na granici sa Rumunijom", rekla je evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

 

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva