:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2015   12:05

0

134

Efikasnim pravosuđem u borbi protiv korupcije

Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Obeležava se i u Srbiji, a tema ovogodišnje konferencije biće isticanje značaja profesionalnih i etičkih standarda u medijima, najpre lični integritet i odgovornost novinara koji doprinose borbi protiv korupcije.

U poslednjem izveštaju Evropske komisije navodi se da je ostvaren izvestan napredak u borbi protiv korupcije, ali da je i dalje duboko i široko rasprostranjena u mnogim oblastima.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić rekla je da je korupcija široko rasprostranjena u mnogim oblastima i da Agencija to vidi kroz predstavke građana.

"Jako mnogo korupcije je u sistemu prosvete, sistem zdravstva je problematičan, imamo dosta predstavki koje se odnose na pravosuđe, problematične su javne nabavke, dakle, sve ono što je već problem godinama unazad", kaže Babićeva.

Govoreći o donošenju novog zakona iz te oblasti, Babićeva kaže da zakona još nema i da se nada da ćemo do kraja godine dobiti nacrt zakona.

"Zaista su potrebna finansijska sredstva da bi nam bilo bolje, ali ima stvari koje mogu i bez toga da se porave brzo i upravo je to naše pitanje - zašto. Mi smo u julu 2014. godine predložili model novog zakona, rukovodeći se svojim iskustvima, preporukama evropskih eksperata, odlukama međunarodnih organizacija", kaže Babićeva.

Kaže da su u martu 2013. godine predložene izmene i dopune i godinu dana posle toga nije donet novi zakon. "To je nešto što nema opravdanja", ističe Babićeva.

Prema njenim rečima, potrebno je da se poboljša međuinsitucionalna saradnja, da ona bude efikasnija a da bi se ona poboljšala potrebno je da Agencija za borbu protiv korupcije i drugi nadležni organi budu povezani, prvo da baze podataka budu povezane.

"Ono što mi tražimo da dobijemo je neposredan pristup dokumentaciji državnih organa koji su nam potrebni da bismo efikasnije sprovodili naše postupke", kaže Babićeva, ističući da je to ono što je osnovno.

Tatjana Babić ponavlja da je Agencija institucija se bavi prevencijom korupcije i treba da spreči mogućnost da do korupcije dođe i da je zato važno ojačati pravosuđe.

"Dok ne budemo imali odgovorno, efikasno i istinski nezavisno pravosuđe očekivane efekte nećemo postići", smatra Babićeva.

"Voleli bismo da većina tih postupaka dobije epilog na sudu i to tako oni koji su odgovorni dobiju sankcije koji će odvratiti ne samo njih od budućeg činjenja prekršaja nego i sve druge", kaže Babićeva.

Osvrćući se na činjenicu da najviše prijava stiže iz Niša, ali da to nije najkorumpiraniji grad u Srbiji, Babićeva kaže da se ne može, samo na osnovu činjenica da najviše postupaka ima protiv funkcionera Niša, tvrditi da je tamo korupcija rasprostranjenija nego u drugim delovima Srbije.

"Ono što je važno je da pozovem i civilni sektor i medije da se ugledaju na Niš jer su tamo nevladine organizacije i novinari isrtraživači izuzetno aktivni i prosto nisu zapali u opštu apatiju, nego hoće da im bude bolje i mi ih u tome podržavamo", rekla je Babićeva.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva